Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan reform planları ve dönüşüm eylem planını, iş dünyası olarak son derece olumlu bulduklarını ifade ederek, "Özellikle eylem planlarının şeffaf bir takvime bağlanmasını da paketin ciddiyeti bakımından çok olumlu görüyoruz" dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aşut, Mersin iş dünyası olarak Hükümetin açıkladığı reform planlarını son derce olumlu bulduklarını belirtti. Özellikle eylem planlarının şeffaf bir takvime bağlanmasını da paketin ciddiyeti bakımından çok olumlu gördüklerini kaydederek, "Henüz tam detaylar açıklanmasa da ilk kez makro olmaktan daha çok mikro detaylara inen ve reel sektörü ilgilendiren, reel sektöre destek veren bir reformlar zincirinin Türkiye ekonomisin küresel rekabetçiliğinde olağan üstü bir gelişme yaratacağına inanıyoruz. Her ne kadar Sayın Başbakanımızın açıkladığı hususlar 10. Kalkınma Planında yer alsa da, ilk kez reel sektöre bu kadar net bir vurgu var ve ilk kez bu kadar bütüncül bir değerlendirme var. Özellikle sanayinin finansmanı, yerel kaynaklı enerji üretimi, tarım-sağlık-turizm ve lojistikte yeni hedefler ve entegrasyon, ileri teknoloji, ar-ge, düşüncelerin ticarileştirilmesi, kamu alımlarında yerli üreticinin ve ar-ge odaklı ürünlerin desteklenmesi ve belki de en önemlisi insan kaynağına, eğitimli ve vasıflı insan kaynağına yapılan vurgu ekonomimizi için hayati konulardır. Sonuçta tüm bu dönüşümü yapacak olan kaliteli insan kaynağıdır. Tüm bunlar söylem anlamında yeni değil, bizler de yıllardır bunları söylüyoruz; gerek sanayi gerekse dış ticaret strateji belgelerinde bunlar var, kalkınma planında da var ama ilk kez böylesine bir bütüncül yaklaşım var ve ilk kez reel sektör temelinde bir reform planı var. Doğrusu iş dünyası olarak böylesi bir takvim vererek gösterilen bu kararlılık bizlere umut vermiştir. İhtiyacımız olan morali sağlamıştır" diye konuştu.

Hızlı bir büyümeden güçlü ve dengeli büyümeye geçişin olduğunu vurgulayan Aşut, "Sayın Başbakanın açıklamalarında yeni bir kavram dikkati çekti. Hızlı büyümeden daha çok, dengeli ve güçlü bir büyümeye kayan bir yaklaşım var ki bizce de doğrudur. Sürdürülebilir bir büyüme daha arzu edilen bir şeydir. Açıklamalarda yeni bir retorik görüyoruz. Bu yeni dil bizi sevindiriyor. Özellikle insan odaklı bir kalkınma modeli yıllardır konuştuğumuz şey. Yani, amaçlar ve araçlar iyi tanımlanmış. Sonuçta amacımız insani kalkınmadır. Amacımız insanımızın mutlu olmasıdır.Özellikle Orta Vadeli Program’da eksik bırakılan şeylerin de tamamlanmaya çalışıldığını görüyoruz.Bu gerçekten umut veren bir yaklaşım. Ekonomimizdeki bu planlı yaklaşım, planlı çabalar hep özlediğimiz şeylerdi. Yapısal reformların tamamlanması anlamında bu planlı yaklaşımlar çok önemlidir. Türkiye ve bölge ekonomimiz özellikle çevremizde meydana gelen sıkıntılarla bir durağanlığa girmişti. Yeni bir başarı ve dönüşüm hikayesine ihtiyacımız vardı. Yeni bir moral söylemine ve eyleme ihtiyacımız vardı. Bu paket sürekli makro düzeyde hazırlanan paketlerin aksine, mikro düzeyde reel sektörü ve insan kaynağını hedef alması anlamında yeni bir ışık yakmıştır. Türk iş dünyasının sadece izleyen ve takip eden reamkif bir yapıdan çıkıp, artık öncü olan ve ilerden giden pro-aktif bir yapıya geçmesinin zamanı gelmiştir. Türk sanayisi, tüm sektörleri ile ilgili doğrudan reel sektöre hitap eden böylesi detaylı bir toplantının yapılmış olması, bir eylem planının takvim verilerek ilan edilmesi, Türk ekonomisinin dönüşümü ve sorunların çözümünde çok önemli ve değerli bir gelişmedir. Sayın Başbakanımız nezdinde tüm ilgili Bakanlarımıza teşekkür ediyor ve tüm süreçte, ülke ve bölge ekonomimizin gelişmesi adına atılacak olan her adımda yanlarında olacağımızı, destek vereceğimizi duyurmak istiyorum" ifadelerini kullandı.