Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, reklamcılıkla ilgili tüm tarafları bir araya getirecek olan Reklam Konseyi’ni kurdu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a dayanılarak hazırlanan yönetmeliğin 24.12.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla kurulan Reklam Konseyi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Canikli, Resmi Gazete’de yayımlanan Reklam Konseyi Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de ilk kez oluşturulan Reklam Konseyi’nin faaliyetlerine başlayacağını söyledi. 2014 yılı sonunda 6 buçuk milyar TL’ye ulaşan reklamcılık alanındaki toplam harcama miktarının önümüzdeki üç yıl içinde 10 milyar TL’ye ulaşmasını tahmin ettiklerini söyleyen Bakan Canikli, “Reklam Konseyi’nin kurulmasıyla reklamcılıkla ilgili tüm tarafların hızla büyüyen reklamcılık sektörünün daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi için bir araya gelebileceği, sektörün daha da ileriye nasıl götürüleceğinin istişare edilebileceği yeni bir platform oluşturduk” dedi.

“SEKTÖRE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK”

Reklam Konseyi’nin kamu kurum ve kuruluşlarından 35 temsilci ve diğer kurum ve kuruluşlardan 37 temsilci olmak üzere toplam 72 üyeden oluştuğunu ifade eden Bakan Canikli, Reklam Konseyi’ne ilişkin şu bilgileri verdi:

“Reklamverenler, reklam ajansları, tüketiciler ve reklamcılık ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının bir araya geleceği Reklam Konseyi reklamcılık sektörünün daha da ileriye götürülmesi için çalışacak. Konsey, reklam ve pazarlama iletişimi alanlarında dünyadaki çağdaş ve uluslararası gelişmeler ile yargı kararlarını yakından takip edecek. İhtiyaç görülen konularda çalışma grupları oluşturularak, bu alanda düzenleme ve denetim işlevinin geliştirilmesi için görüş ve öneriler hazırlanacak. Kısacası reklamcılık sektörünün gelişmesi için Reklam Konseyi’nin yapacağı çalışmalar büyük önem taşıyor. Reklam tüketicilerin bilgilendirilmesi için en önemli kaynakların başında geliyor. Tüketicinin korunması ve reklamların idari açıdan denetiminden sorumlu Bakanlık olarak ilk kez oluşturduğumuz bu konseyin reklamcılık sektörüne ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Reklam Konseyi, Gümrük ve Ticaret Bakanının veya görevlendireceği bakan yardımcısı veya müsteşarın başkanlığında toplanacak. Konseyde Aile ve Sosyal Politikalar, Ekonomi, İçişleri, Maliye, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Sağlık bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı, Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Basın İlan Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyon ve Basın Konseyi’nin de aralarında bulunduğu çeşitli kurum, dernek ve kuruluşların temsilcileri yer alacak. Reklam Konseyi yılda en az bir kez bakanlığın koordinatörlüğünde toplanacak. Kararlar, oylama anında hazır bulunanların oy çokluğuyla alınacak.