Rusya’nın dünya ticaretindeki rolü ve Türkiye’nin bu konudaki kazanımlarının masaya yatırıldığı “Ticaretin Yeni Yıldızı Rusya mı Oluyor?’’ isimli panel Nişantaşı Üniversitesi Sadabad Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Nişantaşı Üniversitesi ve Ekonomi Gazetecileri Derneği işbirliği ile gerçekleştirilen panelde “Ticaretin Yeni Yıldızı Rusya Mı Oluyor” sorusu tartışıldı. Açılış konuşmalarını Nişantaşı Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Zekayi Orhan ve Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı panelin moderatörü ise Ekonomi Gazetecileri Derneği Denetim Kurulu Üyesi Fikri Türkel’di.

Prof. Dr. Osman Zekayi Orhan, konuşmasında öncelikle, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan olaylar nedeni ile son zamanlarda Amerika ve Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı bir ambargo uygulamasına yöneldiğini ve Rusya’nın da bu durum karşısında dış ticarette yön değişikliğine gitmiş olduğunu hatırlattı. Bu bağlamda Rusya’nın dış ticaret konusunda Türkiye’yi de tercih etmiş olduğunu ve son 6 aydır Rusya ve Türkiye arasındaki ticaretin artmış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Zekayi Orhan, nüfusu 140 milyonun üzerinde olan Rusya’nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Osman Zekayi Orhan ayrıca, ekonominin çeşitli sektörleri ile Türkiye ve dünya ekonomisinde meydana gelen gelişmeleri panel ve konferanslar düzenleyerek tartışmayı ve değerlendirmeyi gelenekselleştirerek devam ettireceklerini belirtti.

Ekonomi Gazetecileri Derneği olarak güncel konuların kendileri için önemine vurgu yapan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, gerek dış ticaret konusunda sergilediği tavır, gerekse Rusya Merkez Bankası’nın aldığı kararlar gibi nedenlerden dolayı dünya ekonomisinde Rusya’nın en güncel konuları içeriyor olmasından yola çıkarak böyle bir panel düzenlediklerini ifade etti. Rusya’dan her yıl 4 milyon turist geldiğini ancak, Rusya’nın Türkiye’den çok az sayıda turist aldığını dile getiren Ekonomi Gazetecileri Derneği Denetim Kurulu Üyesi Fikri Türkel ise bu rakamların ticari ilişkilerde bağlantı noktalarına ihtiyaç duyulduğunu ve en önemli bağlantı noktasının ise insan olduğuna dikkat çekti.

Türkel’in oturumu açmasının ardından Rusya ile ticaretin ekonomik boyutları konuşmacılar Para Dergisi Editörü Özbey Men, Ekonomist Dergisi Editörü Aram Ekin Duran, AB Vizyonu Genel Yayın Yönetmeni Serap Girgin Baykal, UND Eski Başkanı Tamer Dinçşahin ve NEXIA Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Tezelman tarafından ele alındı. Panel sonunda iki ülke arasındaki ticaret fırsatlarının geliştirilmesine yönelik yeni fikirlere gereksinim duyulduğu ortaya konuldu.