Kütahya’nın Simav ilçesinde halkın en önemli geçim kaynaklarının başında gelen kestane üretiminde hasat sezonu başladı.

Vatandaşların ’Kara elmas’ adını taktığı kestane, ilçede bin 250 rakımlı Simav dağının kuzey yamaçlarında yer alan 11 köyde yetişiyor. Piyasada Bursa kestanesi adı altında satılan ve kendine has rengi, aroması, iriliği ve yola dayanıklılığı gibi üstün özellikleri sayesinde tamamına yakını toptancı firmalar aracılığı ile İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere ihraç edilen Simav kestanesinin hasadı için bu günlerde 2 bin 500 dolayında çiftçi ailesi çoluk çocuk dağlarda hasat işiyle uğraşıyor.

Simav’da kestane hasadı yaklaşık 20-25 gün sürüyor. Bu kısa süreçte kestanesini hasat eden üreticiler ürünün bir kısmını pazara getirip satarken bir kısmını da evinin avlusu veya bahçesine kazdığı çukurlara kozalaklarıyla birlikte gömerek ihtiyaç duyduğu zaman çıkarıp satarak geçimini sağlıyor. İlk ürünün kilosu 10 liradan satıldığı Simav’da bu yıl hava koşullarının da iyi gitmesiyle ilçe genelinde 2 binin tonun üzerinde rekolte bekleniyor.

Ege’nin önemli kestane üretim merkezleri arasında 151 bin 400’ü bulan ağaç varlığı ile önemli bir yer tutan Simav’da meyve verir durumdaki ağaç sayısı 88 bin 800 adet olarak kayıtlarda yer alıyor.

Kestane hasadı kapsamında bu günlerde Simav’ın 11 köyünde kahvehaneler ve meydanlarda kimse bulunmuyor. Eline sırığını alan köylü çoluk çocuk dağa çıkarak kestanesini silkiyor. Üretimden ve rekolteden son derece memnun olan Simavlı kestane üreticileri bu yıl kilosunu 10 liradan satışa sundukları ürünün ileriki günlerde daha da pahalanabileceğini söylüyor.

Simavlı kestane üreticisi Halil İbrahim Savcı (35), “Ben İzmir’de oturuyorum. Ancak ilçeye bağlı Demirciköy beldesinde kestane ağaçlarım var. Her yıl hasat sezonu olan Ekim ayının sonlarında Simav’a gelir ürünümü toplar giderim. Bu yılki rekolte ve fiyat yüzümüzü güldürdü” dedi.

Üretici Gülcan Tunceri (36) ise, “Son yağışlar kestanemize çok iyi geldi. Bu yıl ürün bol. Kara elmas yüzümüzü güldürdü” diye konuştu.

Kestane üreticisi Filiz Ergün (25), “Kestane bizim her şeyimiz. Bir yıl boyunca bu günü bekliyoruz. Çok mutluyuz. Kestane kış aylarında bizim misafirlerimize ikram ettiğimiz en önemli çerezimiz. Bu yıl hem ürün bol, hem de kaliteli. Tüm Türk halkını Simav’ın kestane ambarı Demirciköy beldesine evlerimize misafirliğe bekliyoruz. Onlara kestane kebap yapar ikram ederiz” şeklinde konuştu.

Üretici Havva Ergün (28), “Allah’a çok şükür. İlkbahar ve yaz aylarında yaşanan don ve kuraklık bizi endişelendirmişti. Ancak sonbahar döneminde düşen yağmurlar kestanemizi bereketlendirdi” dedi.

Bir diğer üretici Cemal Özbakır (55), “Biz bölgede kestanemize kara elmas adını takıyoruz. Kara elmas bizim yüzümüzü güldürdü. Kestane Simav halkının bir numaralı geçim kaynağıdır” diye konuştu.

Simav’ın kestane ambarı Demirciköy beldesinin CHP’li belediye Başkanı Turan Sümer (55) de, “Kestanemiz Simav’da yetişiyor. Ancak piyasada Bursa kestanesi adı altında satılıyor. Kendine has rengi, iriliği, aromasıyla Simav kestanesinin dünyada eşi benzeri yoktur. Bu yüzden de toptancılar köylerimize kadar gelir ürünümüzü toplar ve Almanya, İngiltere ve Fransa’ya ihraç ederler. Bu yıl iklim koşullarının da iyi gitmesiyle geçmiş yıllarda gerçekleşen 2 bin tonluk rekoltenin biraz daha üzerine çıkılacağını umuyoruz” dedi.