Türkiye soğan üretiminde birinci sırada yer alan Ankara’da soğan hasadı başladı. Üretici bu yıl hem verimden hem de fiyattan memnun.

Ankara’nın hem kuru hem de yeşil soğan üretiminde Türkiye birincisi olduğunu belirten Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, “Ankara TÜİK verilerine göre geçen yıl 428 bin ton kuru soğan, 19 bin ton da yeşil soğan üretimiyle Türkiye’de ilk sırada yer aldı. Ankara’mızda geniş bir alanda üretimi gerçekleştirilen soğanın hasadına bu yıl da başlandı. Fiyatlar 50 kuruş civarında seyrediyor. Üreticimiz hem verimden hem de fiyattan memnun” dedi.

Fiyat istikrarı açısından lisanslı depoculuk ve soğuk hava depolarının önemine işaret eden Temel, tarımsal ürünlerin hasattan hemen sonra piyasaya sürülmesiyle fiyatların düştüğünü ve çiftçilerin emeğinin karşılığını tam olarak alamadığını ifade ederek, “Bakanlık olarak bunların önüne geçmek için depolama ve soğuk hava deposu tesisi kurmak isteyen yatırımcılara yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Bu kapsamda şimdiye kadar kuru soğan için 3 adet depolama tesisine destek verdik. Ayrıca Polatlı Ticaret Borsası’na ait lisanslı depo kuruldu. Bunların hepsi tarımsal ürünlerin piyasaya kontrollü arzını sağlayarak çiftçilerimizin alın terini korumaya yönelik çalışmalardır” diye konuştu.

Ürünlerini lisanslı depolarda bekleten üreticilerin kira bedelinin yarısının Bakanlıkça karşılanacağını kaydeden Temel, bunun önemli bir destek olduğunu ve Ankaralı üreticilerden bu destekten faydalanmalarını beklediklerini belirterek, çiftçilerin emeğinin karşılığını almasının kendilerini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.