GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, hızlı sanayileşme ve gelişmenin Suriyeliler için Gaziantep'i cazip hale getirdiğini bildirdi.

Köksüzer,  Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesince düzenlenen "Suriye Krizinin Sosyo-Ekonomik Etkileri" konulu panelde, Ortadoğu'da yaşanan Arap Baharı'nın Suriye'ye sıçramasının ardından bu ülkeden Gaziantep’e binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

Suriye'de insani ve iktisadi alt yapının yok olduğunu vurgulayan Köksüzer, "Bu da Suriyeli misafirlerle ekonomik, kültürel ve insani ilişkilerimizin uzun yıllar süreceği anlamına geliyor. Biz bu insanların bir gün evlerine dönmesini arzu ediyoruz. Yapılacak her türlü çalışmada bu göz önünde bulundurulmak zorundadır" dedi. 

Türkiye’deki Suriyelileri "misafir" olarak adlandırdıklarını ifade eden Köksüzer, şunları söyledi:

"Bizim adlandırmamızdan öte, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların dışında ayrı bir prosedür uygulandı. Uluslararası hukuk teamülleri uyarınca Türkiye'nin açık kapı politikası sonucunda ülkeye kabul edilen Suriye vatandaşlarına geçici koruma statüsü verilmiştir. Başka bir ifadeyle Suriye’deki durum normale dönene kadar Türkiye’de bir anlamda misafir konumunda barındırılmaktadırlar. İlk zamanlarda ülkemize sığınan Suriyeli sayısı yüzlerle ifade edilirken, bugün yüz binler telaffuz ediliyor. Bu rakamın büyük bir kısmı da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşıyor. Gaziantep olaylardan en çok etkilenen şehirlerden biri oldu. Bugün resmi kayıtlara göre Gaziantep'te yaşayan Suriyelilerin sayısı 320 bini aşmış durumda. Hızlı sanayileşme ve gelişme Suriyeliler için Gaziantep’i cazip hale getirdi."