Pamuk çekirdeğinin tıraşlanmasından elde edilen ve tamamı ihraç edildiği için Türkiye açısından milli servet niteliği taşıyan linterin elde kalabileceği, stokların giderek artacağı, bunun da milyon dolarlarla ifade edilecek zarara yol açabileceği belirtildi.

Ülkemizde yıllık 20-25 bin ton civarında linter üretimi gerçekleştirildiğini, bunun cüzi bir bölümünün İspanya’daki uluslararası kağıt parası imal eden fabrika tarafından alındığını, büyük bölümünün de Çin’e ihraç edildiğini kaydeden Denizlipek Ltd. Şti. ve Ödel Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halis Ödel, “İthalatın büyük oranda durması söz konusu. Linter üretimi yapan sanayicilerimizin yaklaşan tehlikeyi görmesi ve piyasa şartlarını buna göre değerlendirmesinde yarar var” uyarısında bulundu.

ÇİN ARTIK ALIM YAPMAYACAK

Dr. Halis Ödel, linterin ABD Doları ve Euro başta olmak üzere kağıt para imalatı ile Çin’de viskon elyafı, viskon ve viskoz ipliği üretiminde kullanıldığına dikkat çekti. Türkiye’de linterin kullanılacak pazarı olmadığından tamamının ihraç edildiğine, firma olarak Çin’e 2005’te 3 milyon 142 bin 793 dolar, 2011’de 3 milyon 87 bin dolar, 2012 yılında 3 milyon 177 dolar, 2013’te ise 238 bin 463 dolarlık dış satım yaptıklarına vurgu yapan Dr. Halis Ödel, şunları söyledi:

“Şirketim, Çin’in linterden imal ettiği ipliğin de ülkemizdeki en önemli ithalatçısıdır. İthal ettiğimiz iplik kumaş, gömleklik, ev tekstilinde kullanılır. 2005 yılına kadar söz konusu ipliği Rusya Federasyonu ile Belarus’tan ithal ediyorduk ancak bu ülkelerdeki fabrikalar Çin ile rekabet edemeyerek kapandı. Çin’de bugün linterden viskon elyafı, viskon ve viskoz ipliği üretimi yapan 20’ye yakın firma var. 2005’ten itibaren ticari anlamda bu fabrikalarla yakın ilişkiye girdik ve bir yandan linter ihraç ederken, bir yandan tekstil sektörü için linterden üretilen iplik ithalatı yapmaya başladık. Ticari ilişkilerimiz süreç içerisinde özel dostluklara dönüştü. Bu dostluğa dayanarak buradaki işadamları, viskon üretiminde kullanılan sodyum hidroksitin çevre kirliliğine yol açtığını, bu nedenle Çin’in; 2013 yılından itibaren linter ithal etmeyeceğini söylediler.”

"MİLLİ SERVET HEBA OLMASIN"

Türkiye’de Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te linter üretimi yapıldığını, bugün itibariyle stokların 20-25 bin tonu bulduğunu ifade eden Dr. Halis Ödel, “Ülkesini, milletini seven bir işadamı olarak milli servetimizin heba olmaması, işadamlarımızın zarar görmemesi için 8 ay önce gittiğim Çin’de Linterciler Birliği’ni ziyaret ettim. Görüşmeler sonunda, piyasa şartlarında oluşan fiyatlarla 10 bin ton linter siparişi alabileceklerini söylediler. Türkiye’ye döndüğümde elinde linter bulunan firmaları aradım. Ancak, Çin’deki gelişmelerden haberi olmayan işadamlarımız linter için piyasanın üstünde fiyatlar talep ettiler. Çin’in, belirtilen fiyatlardan alım yapması mümkün değil. Sanayicimizin, milli servet linterde zarara uğramaması için gelişmeleri bilmesinde yarar var. Aksi halde linter stoğumuz yakında 50 bin tonu bulur ve dışarıya satmamız daha da güçleşir” şeklinde konuştu.