Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, son yıllarda ülkemizde çekilen ve yurtdışından da izlenen veya dışarıya satılan film ve dizilerin birer kültür elçisi olduğunu belirtti.

Palandöken, çekilen dizilerin sadece yurt içinde değil yurt dışından da seyredilmesinin ülkemiz için bir avantaj olduğunu vurgulayarak, "Yurtdışında büyük beğeni ile izlenen dizilerimizde özellikle mobilya sektöründe üretilen ürünlerimiz, mücevherat, moda ve hazır giyim sektöründen de ünlü yerli marka ürünlerimiz ile turizm değerlerimizin tanıtımına ağırlık verilmelidir. Buna paralel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımız da tanıtım yapan dizi ve filmlere destek vermelidir" ifadelerini kullandı.

"YERLİ ÜRETİM İHRAC EDİLMELİ VE TURİZM ARTMALI"

Yurt dışına ihraç edilen dizi filmlerde başta mobilya, mücevher ve hazır giyim sektöründe üretilen yerli ürünlerin kullanılmasına özel önem verilmesini yapımcılardan isteyen Palandöken, "Dizi film ihraç ettiğimiz ülkeler arasına Ukrayna, Rusya, Pakistan ve Çin’de katıldı. Yani film ihraç edilen ülke sayısı 71’den 75’e çıktı. Son 6 yılda yurt dışına ihraç edilen dizi filmlerden elde edilen gelirler 20 kat artarak 200 milyon dolara çıktı. Rekor kıran ihracat rakamlarının devam etmesi için yerli üretimin artması ve talep görmesi gerekmektedir. Hazır giyimin 18 milyar 954 milyon, mücevheratın 2 milyar 629 milyon ve mobilya sektörümüzün 2 milyar 180 milyon dolar olan ihracat rakamlarının artırılması için başta mobilya sektörü olmak üzere giyim ve takılarımız bu dizilerde ön plana çıkarılmalıdır. Bunun içinde gerekirse bu dizi filmlere destek verilmelidir. Filmlerde doğal güzelliklerimize yer verilmesi ve gözde turizm değerlerimizin tanıtılması da turizm gelirlerimizin artmasına katkı sağlayacaktır. Kostümlerin, yerli tasarım ve üretim olmasına dikkat edilerek vurgulanması da yine en önemli sektörlerimizden tekstil alanında olumlu etkileri olacaktır. Kayısı, kuru üzüm, incir, fındık gibi ülkemize ait tarımsal ürünlerimiz de unutulmamalıdır" diye söyledi.