Türk Gastroenteroloji Derneğinin (TGD) ’Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı’ ilk toplantısı 28 Mart’ta Edirne’de yapılacak.

TGD tarafından, Abbott firması desteği ile ’Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı’ adıyla Türkiye’nin farklı şehirlerinde yapılacak ’Halk Bilgilendirme Toplantıları’ ile sindirim sistemi hastalıklarının toplumdaki farkındalık seviyesini yükseltme ve kamuoyunun dikkatinin çekilmesi hedefliyle düzenlenen ilk toplantı Edirne’de 28 Mart’ta yapılacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, proje ile halk toplantılarının gerçekleşeceği iller başta olmak üzere daha bilinçli bir toplum oluşturulmasına katkı sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Prof. Dr. Bor, "Proje ile kolon kanseri, reflü, irritabl bağırsak sendromu, ülser, dispepsi, ülseratif kolit, pankreas kanseri ve diğer sindirim sistemi hastalıkları konusunda toplumda farkındalık oluşturulması, potansiyel ve mevcut hastaların hastalıklar konusunda yeterli bilgi seviyesine ulaşmasının sağlanması, hastalıklarda erken teşhisin öneminin vurgulanması, hasta yakınlarının da hastalık süreçlerine dair bilgilendirilmesi ve daha bilinçli olmalarının sağlanmasını istemekteyiz" dedi.

Edirne’de kolon kanserine dikkat çekilecek

Sindirim sistemi hastaları, hasta yakınları, halk ve bu hastalıkları takip-tedavi eden hekimlerin katılacağı ’Halk Toplantıları’na Edirne’den başlayacaklarını ifade eden Prof. Dr. Bor, şöyle konuştu: "Dernek olarak misyonumuz, halkımızın sağlıklı bir sindirim sistemi için neler yapılması gerektiği ayrıca sindirim sistemi hastalıklarında tanı ve tedavi konusunda yol göstermek ve bu konularda en yetkili bilim insanlarımızın bilgilerini paylaşmalarını sağlamak. Halk sağlığı açısından bakıldığında hastalıklarla mücadelenin öneminde öne çıkan faktörler; hastalığın sıklığı ve yaşamsal tehlikesi oluşturup oluşturamadığıdır. Hastaları doğru bilgilendirmek ve aynı hastalığa yakalananların iletişim kurmasını sağlamak da görevlerimiz arasındadır. Bu amaçlar doğrultusunda yapacağımız etkinliklerin ilk durağı Edirne olacak. Mart, Kolon kanseri farkındalık ayıdır. Bu sebeple ilk toplantının ana başlığını ’Kolon Kanseri’ olarak belirledik. Kolon kanseri bugün önlenebilir tek kanser olarak bilinmektedir. Halka yönelik gerçekleştirilecek olan program kapsamında, Edirne Halk Eğitim Merkezi bahçesine kurulacak dev kalın bağırsak maketi ile de kolon kanseri hakkında ziyaretçilerin bilgilendirilmesini amaçlamaktayız. Maketin içerisinde bağırsağın yapısı, kolon kanseri ve bağırsak hastalıkları ile ilgili bilgiler içeren panolar yer alacak. Sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili bir anket çalışması da yapacağız".

Edirne’den sonra toplantı yapacakları şehirler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Bor, "Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı ile bu sene içerisinde Şanlıurfa, İzmir, Sivas, Eskişehir, Trabzon, Konya ve Erzurum illerinde, farklı konu başlıklarında yapılacak toplantılarla halkımız, sağlıklı bir yaşam ve gelecek için bilgilendirilmeye devam edilecek" diye konuştu.