YOZGAT (AA) - Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Vacit Öktem, "THK, ülkedeki pilot ihtiyacının yüzde 45'ini karşılıyor" dedi.

Öktem, Yozgat'ta bir otelde gerçekleştirilen THK Bölge Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, THK'nın sadece deri toplayan bir kuruluş olarak tanındığını ifade etti.

Toplanan derilerin tekrar hizmet olarak döndüğünü vurgulayan Öktem, "Evet deri topluyoruz ama bu topladığımız derilerin paralarıyla halkımıza tekrar hizmet yapıyoruz. Her yıl yüzlerce gencimizi havacılık konusunda eğitiyoruz. Model uçak, yamaç paraşütü, planör gibi eğitimleri ülkemizin dört bir yanında bulunan gençlerimize hiçbir ücret talep etmeden veriyoruz" diye konuştu.

Öktem, THK'nın halk tarafından en çok bilinen faaliyetinin yangın söndürme olduğunu belirterek, "Türkiye'de THK'nın elinde bulunan uçaklar hiçbir şirketin, hiçbir firmanın elinde yok. THK'nın kamuoyunda bilinmeyen başka bir hizmeti daha var. Bu hizmeti aslında Sağlık Bakanlığı veriyor. Biz de bu hizmetin alt yapısını yapıyoruz. Hava ambulansı hizmeti var. Bu ambulansların içerisinde bulunan pilot ve hemşireler bize ait. Acil sağlık ihtiyacı olanları helikopterlerimizi alıp hastanelere ulaştırıyorlar" ifadelerini kullandı.

THK'nın önemine işaret eden Öktem, şunları kaydetti:

"THK, ülkedeki pilot ihtiyacının yüzde 45'ini karşılıyor. Bizim bu konuda uçuş akademimiz var ve pilot yetiştiriyoruz. Şu anda Türk Hava Yollarının 100 pilotunu biz yetiştireceğiz. Türk Hava Yolları dışında da pilot olmak isteyenleri yine biz eğitiyoruz. THK'nın bir de üniversitesi var. Havacılığın 5 ayrı dalında eğitim veren ve şu an 3 bin öğrenci kapasitesi bulunan bir üniversitemiz var. Bu sene en fazla tercih edilen üniversiteler arasında yerini aldı. İlk fırsatta üniversitemizi daha da genişletmek ve geliştirmek istiyoruz.

Biz bunları sadece halkımızın bize vermiş olduğu deri ve fitrelerle yapıyoruz. Türk Hava Kurumunun başka hiç bir yerden geliri yok. O nedenle bu gelirlerimiz ne kadar artarsa halkımız bize ne kadar fazla ilgi gösterirse bizi ne kadar daha iyi anlarsa gelirimiz o kadar yükselecek ve daha fazla gencimizi havacı olarak yetiştirme olanağına sahip olacağız."