Saat 10.00’da borsa satış salonunda gerçekleşen törene Vali Süleyman Kahraman, Milletvekili Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Baştuğ, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır, Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, protokol üyeleri, çok sayıda çiftçi ve davetli katıldı.

Karaman Müftülüğü personeli Rafet Kalçık'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Müftü Yardımcısı Mustafa Kınay'ın duaları ile başlayan programın açılış konuşmasını, Karaman Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Baştuğ yaptı. Baştuğ, Karaman Ticaret Borsası'nın Türkiye'de en kaliteli borsaları arasında olduğuna dikkatleri çekerek, teknolojik anlamda önemli altyapıları olduğunu söyledi. Değişik analizlerin yapılacağı bir laboratuvar çalışmasının da devam ettiğini belirten Baştuğ, ilin tarım sektöründeki önemli potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için imkanları seferber edeceklerini söyledi.

Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu da yeni imar planında Buğday Pazarı'nın daha iyi bir yere yapılacağını belirterek, Karaman'ın, ihtiyacını her anlamda karşılayacak güzel bir yapıya kavuşacağını söyledi.

"En önemli sorunumuz sulama"

Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise Karaman'ın bulunduğu bölgede en önemli sorunun su olduğunu, sulama ile ilgili yatırımların hızlandırılması ile ilgili çalışmaları olduğunu belirtti. Akgün, bu yıl yeterli yağmurun alınamadığına dikkatleri çekerek, zor bir yaz geçirileceğini, üründe yüzde 40'a varan kayıpların olduğunu söyledi.

Sektörle ilgili tüm kesimin samimiyetle çalışarak söz konusu zararların altından kalkabileceğini ifade eden Akgün, 'Halil İbrahim bereketi' ile ilgili bilgi verdi. Konya Ovası Projesi (KOP) ile ilgili istatistiki bilgiler veren Akgün, Konyalı çiftçilerin bu proje kapsamında önemli destekler aldıklarını dile getirerek, Karamanlı çiftçilerin de bunu değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Arazi toplulaştırma çalışmalarının da 2 yıl içinde tamamlanacağını söyleyen Akgün, bu çalışma ile birlikte sulama yatırımlarının da yapılması ile Karaman'ın önünün her anlamda açılacağını belirtti.

Vali Kahraman: Tarım sektüründe önemli yatırımlar olacak

Karaman Valisi Süleyman Kahraman da yaptığı konuşmada, yakın zamanda yaptığı İsveç gezisine değinerek, sulama ile ilgili çalışmaları yerinde incelediklerini ve Karaman'da da bu anlamda önemli çalışmaların olacağını söyledi. Vali Kahraman, Türkiye'nin hızla geliştiğine dikkatleri çekerek, Karaman'ın da özellikle tarım sektöründe yapacağı ciddi yatırımlarla ekonomisinin daha da güçleneceğine inandığını dile getirdi.

Karaman Ticaret Borsası'ndaki program, 2012 yılının ilk mahsülü çiftçi Muttalip Kutbaya'ya ait 500 kg arpanın, açık artırma ile kilosu 3,35 liradan  Karaman Türkmenler Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Olcay Ülkümen tarafından satın alınmasıyla sona erdi