KONYA (AA) - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Adnan Uzunpınar, IPARD-2 programının 2020'ye kadar uygulanacağını belirterek, program kapsamında yenilenebilir enerji ve makine ekipman parkları alanlarına destek verileceğini söyledi.

Uzunpınar, Konya Hilton Garden Inn otelde düzenlenen, IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısı'nda, 2007-2013 yılı IPARD-1 programının başarıyla tamamlandığını ifade etti.

IPARD-2 için hazırlıkların tamamlanarak ilk çağrının yapıldığını aktaran Uzunpınar, "IPARD-1 programına Avrupa ve Türkiye'den kaynaklanan bazı sıkıntılardan dolayı geç başlasak da yoğun çalışmalarla 42 ilde bu destekleri etkin şekilde dağıtmayı başardık" dedi.

Uzunpınar, TKDK'nın çiftçiye 5,8 milyar liralık yatırım desteği verdiğini belirterek, bunun 3,3 milyarının hibe şeklinde dağıtıldığını bildirdi.

Bu programla 45 bin kişiye istihdam sağlandığını anlatan Uzunpınar, et, süt üreticiliğinden arıcılık ve seracılığa kadar farklı alanlara destek verdiklerine işaret etti.

Uzunpınar, Konya'nın bu destekleri etkin kullanan şehirlerin başında geldiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yeni uygulamaya geçeceğimiz IPARD-2 Makine Parkları programıyla ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversitelerden hocalarımızla bu sektörle ilgili neler yapılabilir, bunu konuşacağız. Bu program 2020'ye kadar uygulanacak. Program kapsamında yenilenebilir enerji ve makine ekipman parkları yeni dönemde uygulayacağımız alanlar olacaktır. Program kapsamında 18 Aralık'ta ilk ilana çıktık. Mevcut sektörlerin hepsi destekleniyor. Et, süt üreticiliği, manda yetiştiriciliği ve süt üretimine destek vereceğiz. Kanatlı sektöründe kaz yetiştiriciliği ve yumurtacılık destek kapsamına alındı."

Toplantıda tarımsal üretimin paydaşları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, IPARD-2 programına ilişkin görüşlerini paylaşma fırsatı buldu.