Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır’da katıldığı bir toplantıda çözüm sürecinin bölgede oluşturdu ekonomik gelişmelerine değinerek, Diyarbakır’da önemli bir potansiyelin olduğunu dile getirip, huzur ortamının oluşması gerektiğini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Oda ve Borsa Müşterek Toplantısı’na katıldı. Türkiye’nin bir çok Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası başkanlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır’ın ihracatını anlattı. Türkiye’nin ihracat oranın ilk 9 ay itibariyle yüzde 5 arttığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Büyük bir memnuniyetle görüyorum ki Diyarbakır’ın yüzde 38 artmış. Bu artış oranı komşularımızda yaşanan huzursuzluğa rağmen oldu. Eğer komşularımızda huzur olsaydı, Türkiye rekorunu Diyarbakır kıracaktı. Kaybettiğimiz Irak ve Suriye pazarını, Çin’e yapmış olduğumuz mermer ihracatıyla karşıladık. Bu artışı da orada sağladık. Suriye ve Irak’a olan ihracatımız düşmezse, Diyarbakır olarak tarihi bir rekor kıracaktık. İhracat tutarına baktığımız zaman ise, Diyarbakır olarak 2002 yılında sadece 7 milyon dolar olan pay şuanda 237 milyon dolara çıkmıştır. Bu müthiş bir rakamdır. Suriye ve Irak’ta eğer bir huzur olmuş olsaydı o zaman bu rakam 300’ü bulacaktı” dedi.

“BU POTANSİYELİN ORTAYA ÇIKABİLMESİNİ TÜCCARLARIMIZ VE SANAYİCİLERİMİZ SAĞLAYACAK”

Diyarbakır’ın, kendisine bir hedef koyması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, birinci hedefin 1 milyar dolarlık ihracatı yakalaması gerektiğini söyledi. Diyarbakır ve Diyarbakırlıların bunu yapabileceğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Diyarbakır’da müthiş bir potansiyel var. TOBB olarak Diyarbakır’ın bu hedefe ulaşması noktasında alt yapıyı da yapıyoruz. Elimizden ne geliyorsa bu kapsamda desteklerimizi veriyoruz. Müthiş bir potansiyelin olduğunu söyledik. Ama bu potansiyelin ortaya çıkabilmesini tüccarlarımız ve sanayicilerimiz yapacak” diye konuştu.

“2012-2013 YILLARI ARASINDA YABANCI TURİST SAYISINDA 3 MİSLİ ARTIŞ YAŞANDI”

Diyarbakır’da ekonomik gelişmeyi çözüm sürecinin sağladığın aktaran Hisarcıklıoğlu, çözüm süreci aynı zamanda huzuru da beraberinde getirdiğini ifade etti. Diyarbakır’ın turizm potansiyelini anlatan Hisarcıklıoğlu, 2012-2013 yılları arasında kente gelen turist sayını açıkladı. 2012-2013 yılları arasında yabancı turist sayısında 3 misli artışın yaşandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, tarihinde en çok yerli ve yabancı turistin Diyarbakır’a geldiği yılın 2013 yılı olduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, bu gelişmeyi çözüm sürecinin sağladığını söyledi.

“BİR ÜLKE, BİR ŞEHİR ZENGİN OLMAK İSTİYORSA, TEK İLAÇ TİCARETTİR”

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında 6-7 Ekim olaylarının ekonomi alanında oluşturduğu olumsuzluğa da değinerek, Mayıs ayında kentin gelişmesiyle ilgili yapılan anketi örnek verdi. 6-7 Ekim olaylarının ardından çok sayıda rezervasyonların iptal edildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu TOBB tarafından Mayıs ayında yapılan ‘Benim ilim Türkiye’den daha zenginleşecek” anketine katılanların yüzde 82’nin Diyarbakır’ın zenginleşeceğini belirtiklerini dile getirerek, 6-7 Ekim olaylarından sonra yaptıklarını ve 82’i oranının yüzde 69’a düştüğünü dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “Huzur olmadan ticaret olmaz. Ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Bir ülke, bir şehir zengin olmak istiyorsa, tek bir ilacı ticarettir. Ticaretin de istediği tek bir ortam var. Ticaret, huzur olmazsa olmaz. Huzurun olmadığı yerde girişimci olmaz. Kim kendisini riske eder. Biz sadece ülkemiz için huzur istemiyoruz, bütün bölgelerimizin tamamında huzur olmasını istiyoruz. Çünkü bölgedeki ülkelerde huzur olsa bize pazar oluşturur” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte bölgedeki ticaret ve borsa oda başkanlarının kendisini Organize Sanayi Bölgeleri’nin açılması için talepte bulunduklarını anlattı.

"HUZUR VE GÜVEN ORTAMI KENT EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SUNACAKTIR"

Toplantıda bir konuşmada Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar tarafından yapıldı. Sayar, barış sürecinin oluşturduğu huzur ve güven ortamında, turizm sektörünün gelişmesi ve kent ekonomisine büyük katkı sunması beklenildiğini dile getirdi. Sayar, “Devam eden yeni otel yatırımları ve kapasite geliştirme çalışmaları ile mevcut yatak kapasitesinin iki katına çıkacak olması da bunu göstermektedir. Diyarbakır, sağlanacak kalıcı barış ile birlikte; bereketli toprağı, genç ve dinamik nüfusu, girişimcilik ruhu, turizm değerleri, zengin kültürü ve önemli pazarlara hitap edebilen konumu ile yatırımcılara önemli avantajlar sunacaktır. Gönül kapımızın dostluklara, ortaklaşmaya her zaman açık olduğunu, odamızın geliştirilecek ekonomik işbirliklerine her zaman hazır olduğunu, kalkınmamıza fayda sağlayacak her projeye hizmet etmeye kendimizi sorumlu hissediyoruz” şeklinde konuştu

TOBB Oda ve Borsa Müşterek Toplantısı’na TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DTB Başkanı Ebubekir Bal, bölgedeki oda başkanları ve çok sayıda iş adamı katıldı.