TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, Ramazan ayında yerel zincir marketlerde zam olmayacağını açıkladı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, Ramazan ayında sebze, meyve, bakliyat ve et fiyatlarını değerlendirdi. Bir önceki aya kıyasla sebze-meyvede turfanda döneminden bolluk dönemine geçildiğini; Ramazan ayı süresince sepetlerin daha ucuza dolacağını belirten Altunbilek; "Bu Ramazan da spekülatif gıda artışı söylemlerine geçit vermeyeceğiz. Vatandaşlarımız rahat olsun. Türkiye genelinde 3 bin 500’e yakın yerel zincir marketlerde Ramazan ayı boyunca gıda ürünlerinde artış yaşanmayacak" dedi.

"Sebze-meyvede yüzde 10 indirim bekliyoruz"

Sebze ve meyve grubunda geçen haftalara kıyasla fiyatların düşmeye başladığını belirten Altunbilek, "Mevsimsel etkilerin ötesinde bir önceki aya kıyasla vatandaşlarımız sebze-meyve reyonunda Ramazan ayı süresince sepetlerini yüzde 10 daha ucuza doldurabilecek. Son dönemin en çok konuşulanları arasında yer alan domates fiyatı 3 liranın altına düştü. Ramazan ayı süresince patlıcan, salatalık, biber ve fasulyede fiyatların düşmesini bekliyoruz. Bugün kilosu 1,5 TL olan İran karpuzu, önümüzdeki günlerde yerini Adana mahsulüne bırakacak. Fiyatı 1 TL’nin altına düşecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, bakliyet ve et ürünlerini değerlendirerek şöyle konuştu; "Pirinç ve bulgur fiyatını koruyor. Bugünlerde kuru fasulye ve nohutta fiyatlar yüksek. Ramazan ayı tüketim trendlerine baktığımızda her iki ürünün de tüketimi düşük seyrediyor. Mahsullerin bollaşmasıyla birlikte bakliyatta fiyat artışı değil, düşüş yaşanmasını bekliyoruz. Bu ay en çok satanlar listesinde kırmızı mercimek ve pirinç yer aldı. Ramazan ayı süresince kırmızı etin mevcut fiyatını koruyacağı kanaatindeyiz. Tavukta ise hızlı bir rekabet var. Üreticilerimiz çok güçlü. Ramazan süresince fiyat artışı yaşanmayacağını düşünüyoruz".

"En çok hediye çeki tercih ediliyor"

Mustafa Altunbilek, hediye çekleri ile ilgili de şu ifadeleri kullandı: "Hediye çeki ve kumanyalar Ramazan ayında hayırseverler için önemli bir yardımlaşma aracı. Türkiye genelindeki yerel zincirlerimiz de hediye çekleri kumanya paketlerine göre daha çok tercih ediliyor. Hediye çekleri ise kişiyi rencide etmediği gibi gerçek ihtiyacı ne ise onu almasını sağlıyor. Çorba, hurma, zeytin, bulgur, pirinç, yağ, un, şeker, çay gibi temel gıdaların yer aldığı kumanyalarda tercih 50, 75 ve 100 TL bareminde gerçekleşiyor. Hediye çeklerinde ise ortalama 50-100 TL arası tercih ediliyor".