İSTANBUL (AA) - Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, trafik sigortasındaki yüksek artışa ilişkin yaptıkları ön araştırmaya yönelik, "2013 yılında aynı konuyla ilgili aynı sektörde tamamlanmış ön araştırma raporu var. Bu raporda rekabet ihlalinin olmadığı, soruşturma açılmasının gerek görülmediği sonucuna ulaşılmış. İlk verilere bakıldığında 2013 yılındaki durumla üç aşağı beş yukarı karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı yayınlanan Finans Masası'nın konuğu Torlak, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Geçen yıl verilen cezaların boyutu ve sektörlere göre dağılımına ilişkin soru üzerine Torlak, Rekabet Kurumu olarak dertlerinin ceza vermek olmadığını belirterek, piyasa ekonomisinin rekabetçi bir ortamda sürmesinin ceza, idari para cezalarının caydırıcı bir unsur olduğunu, ancak önleyiciliğinin bulunmadığının farkında olduklarını kaydetti.

'Bugüne kadar 2,5 milyar lira para cezası uygulandı'

Torlak, kanunun kendilerine verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde ortaya bir rekabet ihlali tespiti çıktığında bunu uyguladıklarını ifade ederek, "2015 yılında esastan verilen para cezası bulunmamaktadır. Yanlış, yanıltıcı bilgi/belge verme fiili kapsamında 33 bin 530 lira olarak gerçekleşmiş. Bunlar, ilaç, sağlık ve tıbbi malzeme sektöründe olmuş. Yargı kararı sonrası yeniden değerlendirilen dosyalar kapsamında da 18 milyon 517 bin liralık idari para cezası verilmiştir. Bugüne kadar Rekabet Kurumunun kararları doğrultusunda uygulanan para cezaları 2,5 milyar liraya ulaşmış. Gıda, tarım, ormancılık, balıkçılık, hayvancılık, demir çelik ve diğer metaller, ilaç, sağlık ve tıbbi malzeme 2015 yılındaki para cezası uygulanan temel sektörler oldu" diye konuştu.

Trafik sigortası

Trafik sigortalarındaki yüksek artışların ardından Rekabet Kurumunun başlattığı ön araştırma sürecinin ne durumda olduğuna yönelik soruya Torlak, şöyle yanıt verdi:

"2013 yılında aynı konuyla ilgili aynı sektörde tamamlanmış ön araştırma raporu var. Bu raporda rekabet ihlalinin olmadığı, soruşturma açılmasının gerek görülmediği sonucuna ulaşılmış. Bugün karşımıza çıkan probleme bakıldığında ön araştırması tamamlanmak üzere olan süreç söz konusu. Ön araştırma raporları kurulun önüne gelecek, kurul kararına göre soruşturma açılıp açılmayacağına bakılacak. İlk verilere bakıldığında 2013 yılındaki durumla üç aşağı beş yukarı karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor. İlk göstergeler 2013'te ön araştırma sonucuna benzer bir sonucu gösteriyor."

Ekmek piyasası

İdari yargının aldığı bazı kararların ellerini kollarını bağladığını ifade eden Torlak, esnaf odalarının belirlediği fiyatın altında ekmek satılamayacağına yönelik kararların bulunduğunu ve emsal teşkil etmeye başladığını, ekmek piyasasında problemin temel çözümünün yapısal sorunların minimize edilmesine bağlı olduğunu kaydetti.

Et ürünleri

Torlak, et konusunda da yeterli hayvan besleme ve işlenip satılabilir ürüne dönüşmesinde problem bulunduğunu aktararak, tarım ve hayvancılıkta ölçek probleminin olduğunu ve maliyetleri artırdığını bildirdi.

GSM sektöründeki rekabet

Devam eden soruşturmalara ilişkin soru üzerine Torlak, bugün itibarıyla 11 sektörde toplam 19 soruşturmanın devam ettiğini belirterek, "Bunların 4’er tanesi Bilgi ve İletişim Teknolojileri ile İlaç, Sağlık ve Tıbbi Malzeme sektörlerine yöneliktir. Turizm ve Konaklama ile Yiyecek ve İçecek Hizmetleri sektörlerine yönelik ise ikişer soruşturma devam etmektedir. Bunların yanı sıra Cam ve Cam Ürünleri, Ulaştırma, Taşıt ve Hizmetleri, Petrol ve Petrokimya, Mücevherat, Kimyasal Ürünler, Makine ve Teçhizat sektörlerinde de soruşturmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Muhabir: Elif Ferhan Yeşilyurt