ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Türkiye'de 2015 yılının 9 ayındaki traktör satışının rekor yıl olan 2011'deki döneme göre yüzde 2 artması satışlarda rekor beklentisini güçlendirdi.

Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılık sektörünün Türkiye'de de hızla önem kazandığını belirtti.

Türkiye'nin işlenebilir arazi büyüklüğü açısından dünyada ilk 12, traktör satışında da ilk 5 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Özdemir, 62 milyar dolar tarımsal hasılayla Avrupa'da birinci, dünyada 7. büyük tarımsal ekonomiye sahip olduğunu kaydetti.

Çiftçilerde, iyi verim için gelişmiş teknoloji kullanma bilincinin geliştiğini ifade eden Özdemir, şunları söyledi: 

"Türkiye'nin son 10 yıllık mekanizasyon gelişimine baktığınız zaman satılan ortalama traktör beygir gücü 65'ten 70'e çıktı. Bu, çok olumlu. Diğer taraftan sadece beygir gücü değil, çift çeker oranı da son 10 yılda yüzde 29’dan yüzde 60’a çıktı. Bu da çok önemli. Çünkü çift çeker demek, toprağa daha iyi tutunum, daha iyi çekiş ve daha az yakıt sarfiyatı demek. Türkiye'de satılan traktörlerin hem beygir gücü artıyor hem de çift çeker oranı iki katına çıkmış."

Özdemir, bereketli geçen tarım sezonunun sektörlerini de olumlu etkilediğini, traktör satışlarının "rekora gittiğini" dile getirdi.

Traktör satışında rekor yılın, 61 bin ile 2011'e ait olduğunu belirten Özdemir, "Türkiye'de eylül ayı trafik kayıtları dahil bu yıl ocak-eylülde traktör satışı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 arttı. Bu dönemde traktör satışı 45 bin 300'e ulaştı. Rekor yıl olan 2011'in 9 ayına göre de yüzde 2 artış söz konusu. Traktör satışı bu yıl rekora gidebilir" diye konuştu.