ANKARA (AA) - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, okullarda tatil döneminin başlamasıyla karayollarında yoğunluğun arttığına işaret ederek, "Trafik kurallarına uyarak dikkatli bir biçimde aracımızı sevk ve idare edelim. Yola çıkmadan güzergah hakkında bilgi alalım ki karne sevinci üzüntüye dönüşmesin" ifadelerini kullandı.

Apaydın yaptığı açıklamada, öğrenci, öğretmen ve LYS sınavlarının ardından gençlerin yazlıklarına ve memleketlerine gitmek için tatil telaşıyla yola çıkacağını, bunun da karayollarında aşırı yoğunluğa yol açaçağını belirtti. Tatilin başlamasıyla beraber kazalarda da büyük artış görüldüğüne dikkati çeken Apaydın, "Normal zamanda ülkemizde trafik kazalarında günlük ortalama 10 vatandaşımız hayatını kaybederken, bu rakam yaz tatilinin başladığı günlerde 24, kimi gün 34'e kadar çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl kazalarda 3 bin 524 vatandaşın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirten Apaydın, "Haziran ayında ortalama günlük 10,8, Temmuz ayında günde ortalama 14,5, Ağustos ayında ortalama günlük 14 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmiş. Bu kadar kişinin ölmesi ve ölümlü kaza meydana gelmesi çok üzücü" değerlendirmesinde bulundu.

Sürücüleri bugünlerde ülkeyi etkisi altına alan şiddetli yağışlar konusunda uyaran Apaydın, sürücülere "Yola çıkmadan yol durumunu öğrenin. Asla yorgun, uykusuz ve alkollü olarak yola çıkmayın. Aracınızı hız kurallarına uyarak, 2 saatte bir dinlenerek ve emniyet kemerinizi takarak kullanın " çağrısında bulundu.

-"Yol yapım çalışmalarına ve işaretlerine dikkat"

Karayollarında yaz aylarıyla birlikte başlayan yol yapım çalışmalarına da dikkati çeken Apaydın, şunları kaydetti:

"Bilhassa yabancı olduğunuz yollarda giderken yeni dökülmüş mıcır, ani şerit değiştirmeleri, tek şeride düşen daralan yollar kazalara davetiye çıkarmaktadır. Geceleri kaza tehlikesinin bir kat daha arttığını unutmayalım. Aracımızı kullanırken yol işaretlemelerine ve işaretçilerine dikkat etmeli, yol yapımı olan yerlerde süratimizi düşürmeliyiz. Eğer yola çıkmadan Karayolları Genel Müdürlüğü danışma merkezinden yol durumunu öğrenirsek daha tedbirli oluruz"