AKSARAY (AA) - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Veysel Ayhan, "Türkiye'de şu an itibarıyla 230 bin koyun ve keçi yetiştiricisi, bu sektörde gayret gösteriyor. Hem kültürümüzün gelişmesinde hem de et ihtiyacının karşılanmasında önemli görevler üstleniyoruz" dedi.

Ayhan, Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nce Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, "Çobanlar Yarışıyor" bilgi yarışmasında, Türkiye'de kırmızı et ihtiyacının karşılanmasında koyun ve keçi yetiştiriciliğinin önemli yer tuttuğunu söyledi.

Yıllarca ihmal edilen koyun ve keçi yetiştiriciliği için ilk kez 2006 yılında destekleme kararı alındığına işaret eden Ayhan, "Bu süre zarfında 81 ilde birliklerimiz kuruldu. Türkiye'de şu an itibarıyla 230 bin koyun ve keçi yetiştiricisi, bu sektörde gayret gösteriyor. Hem kültürümüzün gelişmesinde hem de et ihtiyacının karşılanmasında önemli görevler üstleniyoruz" diye konuştu.

- "İlk kez sigortalı çobanlar çalıştırılmaya başlandı"

Ayhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının küçükbaş hayvancılığa önem verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Küçükbaş hayvancılığın önündeki engeller masaya yatırıldı. Gelişmiş ülkelerin 150-200 yıl önce kurdukları birliklerin Türkiye'de kurulması sağlandı. Önce örgütlenme şekillendi. Arkasından destekleme kapsamına alındı. Kırsaldan kentlere göç eden gençlerin evlenmede karşılaştıkları problemler göz önüne alındı. En önemli sorun 'çobanlık' dendi. Bu konuda Mesleki Yeterlilik Kurumu ile görüşmeler yapıldı, ilk kez 'Çoban Ulusal Meslek Standardı' geçen yıl yayımlandı. Türkiye'de 8 bin kişi, Mesleki Yeterlilik Kurumundaki kurslarda sertifika aldı. İlk kez sigortalı çobanlar çalıştırılmaya başlandı. Bu yıl yaklaşık 12 bin koyun ve keçi yetiştiricisi eğitim alacak."

- Koyun ve keçi eti Mehmetçiğin menüsünde

Diğer önemli bir konunun; küçükbaş hayvan eti tüketiminde karşılaşılan sorunlar olduğunu anlatan Ayhan, Bakanlığın, Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sayesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, bu yıldan itibaren Mehmetçiğin menüsünde koyun ve keçi etine yer vereceğini bildirdi.

Konuşmanın ardından, 8 çobanın katıldığı bilgi yarışmasında birinci olan Sami Doğan'a 4 bin lira para ödülü verildi.

Bilgi yarışmasına, Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz İlhan, Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Aksaray Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ve çobanlar ile diğer davetliler katıldı.