Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni kanunun taksitli satışlarda tüketiciye bir hafta içinde cayma hakkı tanıdığını, ancak mağazaların kendi çıkarlarına göre hareket etmeye devam ettiğini ileri sürdü.

Bursa’da taksitli satış yapan bir mağazadan elektrikli süpürge alan Nurcan Kumak isimli vatandaş, ürün arızalı çıkınca değiştirmek istedi. Mağazadan “Bu kullanılmış, geri alamayız” cevabını alan Kumak şaşkına döndü. Bunun üzerine Tüketici Dernekleri Federasyonu’na (TÜDEF) başvuran Kumak, Dernek Başkanı Sıtkı Yılmaz ile mağazaya gitti. Kumak, mağaza çalışanları ile uzun diyaloglar sonucu malı iade etti.

Başkan Yılmaz, “Bildiğiniz gibi 28 Mayıs’ta yürürlüğe giren yeni tüketici kanunu, taksitli alışverişlerde tüketicilere bir hafta içerisinde cayma hakkı vermektedir. Ancak, mağazalardan alışveriş yapan tüketicilerimizle taksitli alışveriş sözleşmesi yapılmasına rağmen, firmalar sözleşmenin bir nüshasını vermeyerek halkı mağdur ediyor. Bir haftalık süre içerisinde tüketici hiçbir şart öne sürmeksizin ve cezai şart taşımaksızın aldığı maldan cayma hakkına sahiptir. Bütün satıcıları uyarmak istiyoruz. Bursa tüketicisi yalnız değildir, yanlış uygulamalar mutlaka yargıdan dönecektir” dedi.

Mağazadan ürünü alırken denemek istediğini, ancak mağaza çalışanlarının "Evde denersiniz" dediğini anlatan Nurcan Kumak ise, “Bana ürünü denetmeden sattılar. Kampanyasına aldanıp bu ürünü aldım. Eve gittim, süpürgenin en düşük çekim güçlüsünü vermişler. Ertesi gün değiştirmek için gittiğimde, ’Kullandınız, bunu alamayız dediler’. Bunun üzerine TÜDEF’e başvurdum" dedi.