Et ve Süt Kurumu’nun, Türkiye Kasaplar Federasyonu’na üye kasaplara 22.5 liradan karkas eti satması tüketici memnun ederken, üreticiyi memnun etmedi. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, "Bakanımızın iyi niyetli olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu durum bizi rahatsız etti. Çünkü Türkiye’deki Kasaplar Federasyonuna bağlı olan kasaplar faydalanıyor. Marketçilerin ve imalatçılar bu işin dışında olduğu için market satış fiyatlarının çok fazla etkilendiğini düşünmüyorum" dedi.

Et ve Süt Kurumu Türkiye Kasaplar Federasyonuna bağlı kasaplara 22.5 liradan karkas eti satmaya başladı. Et fiyatının düşürülmesi için yapılan bu uygulama tüketiciyi memnun ederken, üreticiler bu durumdan memnun olmadı. Marketlerin ve diğer kasapların bu uygulamanın dışında tutulması nedeniyle et fiyatlarındaki beklenen düşüş fiyat etiketlerine yansımadı.

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu,"Et ve Süt Kurumu’nun kasaplara satış yapacağı, özel fiyatlarda dengeyi sağlamak için yapılan bir uygulama, bu maksatla bakanımızın iyi niyetli olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu durum bizi rahatsız etti. Çünkü Türkiye’deki Kasaplar Federasyonuna bağlı olan kasapların sadece bundan faydalandığı, marketçilerin ve imalatçılar bu işin dışında kaldı. Bu yüzden market satış fiyatlarının çok fazla etkilendiğini düşünmüyorum. Burada marketçilere ve kasaplara ayrımcılık olduğu için bunun ne kadar geçerli olacağı endişemiz var. Şu anki hali ile Et ve Süt Kurumu’nda satılması düşünülen karkas et 22.5 lira olarak belirlendi tabi bunun artı KDV’si söylenmiyor. Ayrıca 32 lira perakende satış fiyatı olarak söyleniyor bunun da KDV’sinin içinde olduğu hiç söylenmiyor, yani öyle bir durum var ki sanki 22.5 liraya eti alıp 32 liraya satıyoruz, aradaki 10 lira para kazanıyor gibi bir hava yaratılıyor. Bunun kemiği var, firesi var bunlar hiç dile getirilmedi. Dolayısıyla kasap esnafının bir yandan speküle yapan sanki kasapmış gibi bir hal var, bunun kasap camiasını gerçekten rahatsız ettiğini düşünüyorum"dedi.

"Hem üreticiyi hem kasap camiasını sıkıntıya soktu"

Sivas’a en yakın kombinenin Yozgat kombinası olduğunu ifade eden Hastaoğlu,"Şimdi buradan vatandaş gidecek bir tane dana alacak teslim yeri Yozgat tabi ki arabayla gidecek. Bir defa vatandaş bunu nasıl gidip getirecek, bir dana almak için buradan Yozgat’a gidip gelmesi karını olduğu gibi götürecek. Kaldı ki bir tane danayı aldığında onu satması da problem, çünkü kasapta bir bakıyorsun danayı bir hafta on günde satıyor, belki daha fazla zamanda satıyor. Hangi zamanda gidecek, hangi zamanda satacak bunlar hep bir soru işareti. Bunun biraz daha alt yapısı bulunduktan sonra olması daha isabetli olacağını düşünüyorum. Birde bunun besici tarafı var,şimdi 23.2 liraya besiciden alıyor piyasadan toplamaya çalışıyor, ama gerçek piyasada 25 lira civarında şimdi besici 25 lira dururken 23’e niye versin. Et ve Süt Kurumu’na sebep ne yani zaten para kazanmıyor. Yem almış başını gitmiş, satış noktaları zaten azalmış buda ayrı bir düşünce bu düşünce ilk etapta iyi gibi gözüküyor ama hem üreticimizi hem de kasap camiasını sıkıntıya soktuğunu düşünüyorum" diye konuştu.