KOCAELİ (AA) - Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Tüpraş'ın, Koç Topluluğu'na katılmasının 10. yılında toplam 5,2 milyar dolar yatırım gerçekleştirdiğini bildirdi.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Tüpraş'ın 32. kuruluş yıl dönümünün tüm rafinerilerde gerçekleştirilen törenlerle kutlandığı, İzmit Rafinerisi'ndeki törene Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Semahat Arsel, Temel K. Atay, Dr. Bülent Bulgurlu, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, Başkan Vekili Yağız Eyüboğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve Petrol-İş Sendikası Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut'un katıldığı belirtildi.

Açıklamada, İzmit Rafinerisi'nde düzenlenen törendeki konuşmasına yer verilen Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Koç Topluluğu olarak dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen, Türkiye'ye olan inançları, yatırımları ve güçlü risk yönetimleriyle büyümeyi sürdürdüklerini kaydetti. 

Yüksek büyüme performanslarıyla Türkiye ekonomisinin itici gücü olduklarını vurgulayan Koç, Tüpraş'ı geleceğe taşıyacak en önemli yatırımlarını gerçekleştirdikleri başarılı bir yılı geride bıraktıklarını ifade etti. 

Koç, Cumhuriyet tarihinin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı olan Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin planlanan zaman ve bütçe ile başarıyla gerçekleştirilmesinin iftihar vesilesi olduğunu bildirerek, "Bu büyük yatırımı hayata geçirmek 'ülkem varsa ben de varım' felsefemizin en somut örneğidir. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin devreye girmesi ile tam kapasite kullanarak, rekor kırdık. Yüksek üretimin yanı sıra müşteri odaklı satış stratejisi ile yurt içi satışlarımızı ülke tüketiminden de hızlı arttırdık" değerlendirmesinde bulundu.

- "Ülkeye değer katmaya devam edeceğiz"

Uluslararası itibarları, kurumsal ilişki yönetimleri, iş stratejileri ve yönettikleri yüksek teknolojinin, sadece Tüpraş'a değil, Koç topluluğuna da çok önemli katkılar sağlayacağını dile getiren Koç, küresel boyutta bir şirket olma yolunda ilerlerken ürünleri, hizmetleri, yönetim becerileri ve özenilen insan kaynakları ile ülkeye değer katmaya devam edeceklerine işaret etti.

Koç, Tüpraş'ın kuruluşunun 32. yılının aynı zamanda yarım yüzyılı geride bırakan rafinericilik tarihçelerinin taçlandığı bir dönem olduğunu aktararak, "Rafinaj piyasasının olumlu gelişimi, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'mizin üretime geçmesi ile İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerimiz entegre bir şekilde maksimum kapasite ile çalışmaya başlamış, kapasite artışımızın da katkısıyla ülkemiz sanayi üretimi yılın ikinci çeyrek döneminde yüzde 4,1'lik büyüme göstermiştir. Motorin ve jetten oluşan orta distilat üretimimiz planladığımız üzere iki katına çıkarken, bu ürünlerdeki satış rakamlarımız artmış, ülkemizin ilk petrokoku üretilmiştir" ifadesini kullandı. 

- "10 yılda 5,2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildi"

Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Koç, şunları kaydetti:

"Tüpraş'ın 23 yıl özelleştirilecek kuruluşlar arasında beklemesinin ardından, ülkemizin en köklü kuruluşu Koç Topluluğuna katılmasının 10. yılında, beklenenin aksine 3 milyar doları Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'ne ait olmak üzere toplamda 5,2 milyar dolar yatırım gerçekleştirilmiştir. 10 yılda yapılan toplam ihracat tutarı 36 milyar dolardır. Her yıl sadece enerji tasarrufundan 180 milyon dolar tasarruf sağlanmaktadır. Birim ham petrolden, değerli ürün üretme kabiliyeti anlamına gelen 'Nelson Kompleksitemiz' Tüpraş olarak 7'den 10 seviyesine yükselirken, İzmit Rafinerisi 14,5 ile dünyada ilk sıraya yükselmiştir. Tüpraş bu konfigürasyonla piyasalardaki dalgalanmalara karşı çok daha güçlü ve dayanıklı olarak rafinaj faaliyetlerini sürdürecektir. Artık kendi teknolojisini üreten, yetkin biçimde kullanan, bilişim gücü ve ürün kalitesi yüksek, maliyet odaklı üretimi, stok ve varlık yönetimi, enerji ve doğal kaynakları kullanımında özeni ile evrensel biçimde üretimini gerçekleştiren, lojistiğini en akılcı biçimde yönetme becerisine sahip bir şirkettir. Yeni yaşımıza pek çok hedefini gerçekleştirmiş yepyeni bir Tüpraş olarak başlangıç yaparken, tüm rafinerilerimizde kıdem alan Tüpraşlıları kutluyor, ebediyete intikal etmiş çalışanlarımızı rahmetle anıyorum." 

Petrol İş Sendikası Genel Yönetim Sekreteri Ünal Akbulut ise Tüpraş ile Petrol-İş'in birlikte büyüdüğünü belirterek, "Endüstriyel taraf olarak Petrol-İş'in Tüpraşla ilişkileri insana ve emeğe yakışan biçimde sağlıklı bir şekilde devam etmektedir. Bu kurumsal ilişkinin geliştiği rafinericiliğe emek veren taraflar olarak bugün bir araya gelişimiz, işinin gereğini yapanların kıdem ile çalışma kültürü içinde yüceltilmesi çok değerlidir" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu yıl, İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman Rafinerilerinde gerçekleştirilen törenlerde, Tüpraş'ta 5, 10, 15, 20, 25, 30 ve 35. hizmet yıllarını dolduran 728 çalışana hizmet beratı verildiği bildirildi.