Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD)’nin düzenlediği sohbet toplantısı, Türk ev tekstili sektörünün ileri gelenlerini bir araya getirdi.

Dünya ve Türkiye ekonomisinin dünü, bugünü ve yarınını mercek altına alan etkinlik, 27 Aralık Cumartesi günü Wyndham Grand İstanbul Levent Hotel’de, Akademisyen ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in sunumuyla gerçekleşti.

Türk Ev Tekstili Sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği, 27 Aralık Cumartesi günü Wyndham Grand İstanbul Levent Hotel’de düzenlenen ve dünya ve Türkiye ekonomisinin mercek altına alındığı sohbet toplantısında tüm sektörü bir araya getirdi. Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden Prof. Dr. Emre Alkin’in konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, tüm ekonomik gelişmeler, 2014 yılı değerlendirmeleri ve 2015 yılı öngörüleri masaya yatırıldı. Yoğun ilgi gösterilen organizasyona, yüzün üzerinde TETSİAD üyesi firma temsilcisi ve sektörün önde gelen kuruluş ve isimleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, Türk ev tekstili sektörünün yurt dışında tanıtımını ilgilendiren yepyeni bir gelişmeyi açıkladı. Her yıl sektörün en önemli buluşma noktalarından biri olan Heimtextil Fuarı’na pek çok Türk şirketinin katıldığını, ancak Türkiye’nin gücünü yeterince sergileyemediğine inandıklarını belirten Küçükçalık, bunun için bu güne kadar dikkat çeken bir enstrümanın kullanmadığını ekledi. TİM’in gerçekleştirdiği TURKEY “Discover The Potential” çalışmasına değinen Yaşar Küçükçalık, TETSİAD yönetim kurulunun 2014 yılı içerisinde hazırlanan kampanyaya ait logoların kullanım kararını aldıklarını söyledi. Alınan kararı TİM yönetimi ile paylaşan Dernek Yetkililerinin, logoyu iki ayrı enstrümanda hazırlayarak, stantlarında kullanmak üzere Heimtextile Fuarı’na katılan tüm Türk katılımcılara ilettiklerini belirtti.

TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık’a göre bu uygulamadaki ortak amaç, Türk ev tekstilinin gücünü sergilemek ve uluslararası imajını yükseltmek. “Ne kadar güçlü bir katılımla bu fuarda yer aldığımızı tüm dünya görsün, üretimde gücümüz bir kez daha sergilensin istiyoruz.

Türkiye sevdasını içinde hisseden tüm katılımcılardan ricamız, bu uygulamaya destek vermeleri. Birlikte hareket edersek, gelecekte konumumuz daha da güçlü olacaktır.” diyen Küçükçalık, toplantıda ayrıca TETSİAD’ın 2014 yılı icraatlarından, 2015 hedeflerinden bahsetti.

TETSİAD’ın “Ekonomik Bakış” toplantısında Türk ve dünya ekonomisi açısından ilgi çekici bir sunum gerçekleştiren Akademisyen-Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, ekonomi alanında yapılan umut verici tahminlere rağmen, temkinli olunması konusunda katılımcıları uyardı.

Alkin, son 10 yılda ekonomi alanında neler öğrendik sorusunun cevaplarını “malın değerini belirleyen artık arz değil talep”, “ciro önemli ama katma değer daha önemli”, “para ile ilgili paradigmaların vakti geldi, hatta geçti bile” şeklinde vererek, “şirketler mal ve hizmet değil çözüm üretmeli” tavsiyesinde bulundu.

Emra Alkin, savunma sanayi harcamalarına bakınca özellikle Afrika’da artış olduğunu, buralardaki ülkelerden yoğun silah talebi olduğu için savaş çıkarsa şaşılmaması gerektiği konusunda da yatırımcıları uyardı. Alkin’e göre şirketler için yeni paradigmalar; “şeffaflık”, “maliyet odaklılık”, “özel üretim”, “algı yönetimi”, “teknoloji kullanımı” ve “adalet”. Alkin, maliyet odaklılık kavramını “artık üretiyorum almıyorlar devri geçti” şeklinde yorumladı.

Akademisyen-Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin şirketler için büyüme hedeflerine ulaşmanın 2015’teki en önemli anahtarının “başkasının müşterisine yönelmekten geçtiğini” söyledi. Günümüz ekonomik düzeninde kredi almayı başaran insanların muteber insanlara dönüştüğünün altını çizen Alkin, “dövizle borçlu olanların hali ne olacak?” sorusuna ise “rahat olun, yapacak bir şey yok” cevabını verdi.

Emre Alkin’in yaptığı bir diğer tespit ise şu oldu: “ABD’liler 1929’daki büyük çöküşün etkisiyle depresyondan korkar, Almanlar enflasyondan korkar, Türkler ise hiçbir şeyden korkmaz. Çünkü 2. Dünya Savaşı hariç büyük bir ekonomik buhran yaşamamışlardır.” Türkiye’de insan çalıştırmanın diğer ülkelere göre pahalı olduğunu belirten Alkin, ekonomik büyüme modeli değişmedikçe işsizlik oranı düşmez yorumunda bulundu.

Türkiye ev tekstili sektöründe yıl içerisinde pek çok panel, eğitim ve sohbetler düzenleyen TETSİAD, hem üyelerini hem de sektör bileşenlerini en doğru şekilde bir araya getirerek ekonomiye olumlu katkısını sürdürüyor. Farklı illerde toplantılar düzenleyen TETSİAD, hem Türkiye hem global çaptaki ekonomik gelişmelerin değerlendirilmesine, bağlantılı olarak doğru stratejilerin belirlenmesine vesile oluyor. Dernek, sektörel değerlendirmelerin yapıldığı ve öngörülerinin paylaşıldığı ekonomi sohbetlerine bundan sonraki yıllarda da düzenli olarak devam etmeyi planlanıyor.