Türk Eximbank Samsun İrtibat Bürosu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) hizmete girdi.

Samsun TSO binasının 7. katında hizmete giren Türk Eximbank Samsun İrtibat Bürosunun açılışına Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy ve Enis Gültekin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve iş adamları katıldı.

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nun şehir dışında olmasından dolayı açılış öncesi konuşma yapan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, “Kentimizin kalkınması hususunda büyük önem verdiğimiz konulardan birisi ihracattır. Kentimizin ihracatını geliştirmek adına büyük bir gayret içersindeyiz ve pek çok projeyi gerçekleştirdik. Ancak daha yüksek rakamların beklentisi içersindeyiz. 2013 ve 2012 yıllarına ilişkin ihracat rakamlarına baktığımızda küçük de olsa bir düşüş söz konusudur. Fakat mazeret değil, çözüme ihtiyacımız var. Yönetim olarak kentin kalkınması konusunda hassasiyet arz eden hususlardan rasyonel bir bakış açısı sergilemeyi ve proje tabanlı yaklaşımı sergiliyoruz. Bu nedenle ihracatın geliştirilmesi konusunda inisiyatif alarak geçtiğimiz yıl içersinde önemli bir çalışmaya imza attık ve yol haritasını belirledik” dedi.

2023 YILI İHRACAT HEDEFİMİZ 85 MİLYAR DOLAR

Türk Eximbank’ın son dönemde geçirdiği değişim ve faaliyetlerindeki gelişmeler hakkında bilgi veren Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, “Türk Eximbank’ta ihracat sektörüne 2008 - 2010 döneminde sağladığımız yıllık ortalama 9 milyar dolar düzeyindeki nakdi kredi ve sigorta desteğini, son 4 yıllık dönemde yüzde 192 artırarak 2014 yılının ekim sonu itibariyle 26 milyar dolara yükselttik. Uzun vadeli amacımız ihracata sağladığımız desteği daha da artırabilmek. Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefini dikkate alarak, biz de ihracata sağladığımız nakdi kredi ve sigorta desteğini 85 milyar dolar düzeyine çıkartmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

2013 yılında Samsun’da yer alan firmalara kullandırılan kredi tutarının 122 milyar dolar olduğunu belirten Kaplan, “Bu ilimizden ihracat yapan firmaların Türk Eximbank tarafından sigortalanan sevkiyat tutarı ise 89 milyon dolara ulaştı. Bunun sonucunda Samsun’daki ihracatçılara sağlanan toplam destek 211 milyon dolar oldu. Dolayısıyla, bu ilimiz ve çevresindeki tanıtım faaliyetlerimizin daha etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünerek Samsun’da dokuzuncu temsilciliğimizi açtık. Böylece gerek bu bölgenin gerekse ülkemiz ihracatına sağladığımız katkıyı daha da fazla artırabileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRK EXİMBANK 1 ARALIK İTİBARİYLE FAİZLERİ DÜŞÜRDÜ

Konuşmasına ihracatçılara müjde vererek başlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türk Eximbank 1 Aralık tarihi itibariyle faizleri düşürdü. Faizler TL’de yüzde 6’lar düzeyine geldi. Bugün özel bankaların fiyatlarına baktığımızda yüzde 11 ile 16 arasında değişen rakamlar var. Bu yüzde 6’lar nispetine gelmesi ihracatımıza destek açısından son derece önemlidir. Onun içinde ben ihracatçılarımıza buradan müjdeyi vermek istiyorum. Merkez Bankası ve reeskont kredileri geçmişte bizim hayal edemeyeceğimiz düzeylere geldi. Firmalara verilen limit, firma başına 250 milyon dolar limiti var. Dış ticaret sermaye şirketlerine verilen limit ise 300 milyon dolar. Biz bunu rüyamızda görsek inanmazdık. Bu imkan sağlayan Merkez Bankasıdır. Merkez Bankası geçtiğimiz ay reeskont kredi limitini 15 milyar dolara çıkarttı. Bunun da 14 milyar dolarını Türk Eximbank vasıtasıyla, 1 milyar dolarını da özel bankalar vasıtasıyla kullandıracak. Bunun yanında Merkez Bankası maliyetlerini de yüzde 20 geriye çekti” ifadelerini kullandı.

Türk Eximbank’ın Samsun’da temsilcilik açmasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, “Türk Eximbank’ın faiz oranları düşük ancak temin yapısı bakımından da zorluk yaşandığını biliyoruz. Ekonomik krizleri de dikkate almak suretiyle Türk Eximbank’ın teminat yapısını biraz esnek hale getirmek zorundayız. Aksi halde Türk Eximbank’tan belli başlı firmalar kredi kullanabilir. İnşallah bu konuda da biraz gevşeme olması gerekir. Samsun’da belli sayıda ihracatçılarımız var. Bunların önünü açmak için teminat yapısını biraz esnek hale getirmek gerekir” açıklamasında bulundu.

SAMSUN İHRACATTA ŞUANDA 440 MİLYON DOLAR CİVARINDA

Samsun’un 2023 hedeflerini geçeceğine inandığını belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şöyle konuştu: “Dünya sürekli mal üretiyor ve bu malı başka yerlere taşıyorlar. Artık dünyanın nereye gittiğini, malı nasıl sattığını görmemiz gerekiyor. 3-5 sene önce, 10 sene önce Türkiye’nin ihraç hinterlandı 3 bin 400 kilometre iken, bu yavaş yavaş daraldı. Ama e-ticaret üzerinden yapılan ihracat mesafesine baktığımızda da 4 bin kilometreyi geçti. Biz özellikle e-ticaret konusunda ne kadar ürün üretir ve bunu yurtdışına taşırsak satış rakamlarımızın da o nispette büyük olacağını ortaya koyuyor. Rakamlara bakıldığında Türkiye’nin son 2 yıldaki ihracat kalemi 310-320 milyar dolar civarında. 32 milyar dolar Türk Eximbank katkı sağlamış. Yani son 2 yılda ihraç edilen ürün miktarının yüzde 10’unu Türk Eximbank destekleyerek sağlanmış. Son 2 yılda yapılan miktar ile son 12 yılda yapılan miktarın üzerinde. Türkiye’nin 2023 yılındaki ihracat hedeflerinden Samsun’a 1 milyon dolar gibi bir hedef verildi. İnşallah 100. yıl dolayısıyla bu hedefi geçmesi gerekiyor. Çünkü şuanda 440 milyon dolar civarındayız. Samsun özellikle katma değeri yüksek ürünler üretirse bu rakamları çok daha iyi geçecek.”

Konuşmaların ardından Türk Eximbank Samsun İrtibat Bürosu’nun açılışı gerçekleşti. Açılış kurdelelerini ise Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy ve Enis Gültekin, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve iş adamları yaptı.