Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “Yurt içi hisse bedelimiz geçen sene 740 liraydı, bu sene 735 lira olarak belirlendi. Kızılay kurbanda enflasyonun belini kırdı. Yurt dışı kurban hisse bedelimiz de 500 lira olarak belirlendi" dedi.

Türk Kızılayı, ’Kurban Bereketi Yıl Boyu Sürsün’ sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında, Et ve Süt Kurumu Sincan Kombinası’nda gerçekleştirdiği kesim ve konserveleme işlemlerine dair tüm süreçleri basın mensuplarıyla paylaştı. Kınık, Kızılay’ın yurt içerisinde yapmış olduğu kurban organizasyonu ve kurban modeliyle ilgili bilgi vererek, “Ülke içerisinde Et ve Süt Kurumu’nun Diyarbakır, Van, Ağrı, Yozgat, Adana, Bingöl ve çözüm ortağıyla beraber Şanlıurfa kombinalarında bu işlemler Sincan’daki gibi yapılıyor. Neler yapıyoruz? Öncelikle yüksek basınçlı pişirme tanklarında bu kavurmalarımız pişiriliyor. Yaklaşık 2 saat kadar pişiriliyor. Pişirildikten sonra eti ayrılıyor, suyu ayrılıyor, yağı ayrılıyor. Eti buraya geliyor. Her bir kutunun içerisine 640 gram kavurma konuluyor. Bu 800 gram olana kadar da suyu ve yağı konuluyor, kapatılıyor. Kapatıldıktan sonra pastörizasyona konuluyor. Bu işlem sırasında içine girmiş olan mikropların engellenebilmesi için 121 derecelik bir sterilizasyon fırınıyla son olarak sterile ediliyor. Daha sonra da Kızılay’ın depolarına gönderiliyor" diye konuştu.

Kızılay’ın bu sene yurt içerisinde ve yurt dışında 100 bin hisseyi aşkın bir kurban hissesi planlaması olduğunu belirten Kınık, "Bizim sloganımız ‘Kurban Bereketi Yıl Boyu Sürsün.’ Yıl boyu sürmesinin aslında esprisi şu anda gördüğünüz bu kesilen hayvanlarımız 1.5 yıl raf ömrü olan konservelere dönüştürülüyor. Biz sadece Kurban Bayramı süresince değil Kurban Bayramı’ndan sonraki yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin sofralarına bu kurban bereketini, kurban şenliğini taşımış oluyoruz. Kızılay’ın diğer kurban organizasyonlarından biraz farkı bu. Yurt dışında da bu sene Türkiye ile beraber 32 ülkede kurban şenliğini, Anadolu’nun bu paylaşma, kurban ibadetinin vekaletle yapılması neticesinde oluşacak bu paylaşma şenliğini dünyanın çok farklı mazlum coğrafyalarına taşımış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Diyanet İşleri Başkanlığımızın bizlere tavsiye etmiş olduğu kurban kesim kuralları çerçevesinde yapılıyor”

Kurbanın bir ibadet olduğunu ve bu ibadetin çok fazla bereketi olduğunu kaydeden Kınık, şöyle konuştu:

“Bir boyutuyla aslında bu tıbbi bir tedavi niteliğinde de oluyor. Pek çok insan var ki bugün dünyada kırmızı et tüketme noktasında yılda bir sefer iki sefer bu eti görebiliyor, tüketebiliyor. İnsanın özellikle kan sistemi içerisinde B12 vitamini denen bir vitamin var ki bu olmazsa kan sistemi çalışmıyor. Bunun da tek bir kaynağı var kırmızı et. Dolayısıyla sadece şu kurban payından aldığı B12 vitaminiyle insan yıl boyunca o kansızlıktan kurtulabiliyor. Bir anlamda tıbbi ilaç anlamında ihtiva ediyor. Kızılay’ın bu sistemi Et ve Süt Kurumu ile beraber yapmış olduğu bu sistem Türkiye’nin içerisinde özellikle kombinalarımızda gerçekleştirilirken Diyanet İşleri Başkanlığımızın bizlere tavsiye etmiş olduğu kurban kesim kuralları çerçevesinde yapılıyor. Burada veteriner hekimlerimiz var. Veteriner hekimlerimizin yanında Kızılay profesyonel çalışanlarımız var. Din görevlilerimiz var. En önemlisi de noter var. Noter buradaki bütün kesimleri her bir hayvan başında hangi hisse sahiplerinin o hayvana ortak olduğu okunuyor, vekaletler kesecek olan kasaba veriliyor. Hayvanlar kesiliyor. Bütün bu kesim işlemleri sırasında video kayıtları alınıyor, tutanaklar tutuluyor. Daha sonra bu kesilen karkas etler işlem öncesinde bozulmasın diye şoklanıyor, donduruluyor daha sonra sırasıyla bu kombinalarımızda pişirilerek kavurma haline getiriliyor. “

Vekalet nasıl veriliyor?

Vekalet verme konusuyla ilgili ise Kınık, “Vatandaşlarımız www.kizilay.org.tr web sitemize girerek önlerine kurban sayfamız zaten çıkacak. Oradan elektronik olarak bu bağışlarını, vekaletlerini doldurabilirler. Buradan yapmış oldukları elektronik vekalet sistemi Diyanet İşleri Başkanlığımızın vermiş olduğu fetvayla İslami bir vekalettir. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla buradaki elektronik vekaleti gerçekleştirebilirler. Kredi kartı aracılığıyla da ödemelerini yapabilirler. Dört taksite kadar da taksitlendirilebiliyor. Ayrıca herhangi bir banka şubesine giderek ‘ben Kızılay’a kurban bağışlamak istiyorum’ dediklerinde de Kızılay’ın banka hesaplarına isimlerini, cep telefonlarını yazarak vekaletlerini verebilirler. 168 numaralı ücretsiz çağrı merkezimizi arayarak telefonla da bu vekaletlerini verebilirler. Daha da önemlisi yurt geneline yayılmış 700’e yakın şube ve temsilciliğimizin noktasına girerek doğrudan şubelerimizde oturup vekaletlerini verebilirler. Gönül rahatlığıyla bu vermiş oldukları vekaletleri çok büyük bir titizlikle binlerce Kızılay çalışanı gönüllüsü ve gözlemcisi dünyanın 32 tane ülkesinde ve ülkemizde tam bir titizlikle icra etmekte, ihtiyaç sahiplerine dağıtmakta. Dağıtılan ihtiyaç sahipleriyle ilgili resmi imzalar tutanaklar daha sonra getirilmekte video kayıtlarıyla beraber. Güvenilir İslami şartlara uygun ibadetlerimizi kolaylıkla yerine getirebileceğiniz bir model Kızılay’ın kurban modeli” açıklamasında bulundu.

Yurt içi hisse bedeli 735 TL, yurt dışı 500 TL olarak belirlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kurban maliyetlerini düşürmek için görüşmeler yaptıklarını söyleyen Kınık, konuşmasına şöyle devam etti:

“Maliyetlerimizi nasıl düşürülebiliriz? diye Sayın Tarım Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın bu sene bizden bir ricası oldu. ‘Bu kurban fiyatlarını, hisse fiyatlarını arttırmasak, mümkünse aşağı çekebilsek’ dedi. ’Bu sonuçta size bağlı’ dedim. Maliyetlerimizi düşürebilecek bir takım yollar bulabilirsek bunu yapabiliriz. Karşılıklı çalıştık günlerce çalıştık. Yurt içi hisse bedelimiz geçen sene 740 liraydı, bu sene 735 lira olarak belirlendi. Kızılay kurbanda enflasyonun belini kırdı. Yurt dışı kurban hisse bedelimiz de 500 lira olarak belirlendi. Kurban ibadetlerini yerine getirmek isteyen insanlarımız 735 lira yurt içi hisse bedeliyle hayırlarını yapabilirler. Yurt dışında 500 lira hisse bedelleriyle bu bağışlarını yapabilirler.”