ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, "Yeni Türkiye, eski Türkiye değil. Bunun da en önemli nedeni ise sektördeki serbestleşmeyi sağlamış olmamız" dedi.

Bakan Bilgin, Türk Telekom'un 175. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla JW Marriott Otel'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk Telekom'un 1840 yılından bu yana yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın pek çok yerindeki insanı birbirine yakınlaştırmaya devam ettiğini söyledi.

Telekom sektörünün bugün sadece ses ve iletişim aracıyla değil, her türlü data hizmeti sunan bir çözüm ortağı olduğunu dile getiren Bilgin, bünyesinde günlük hayatı kolaylaştıran pek çok hizmeti barındıran bir sektör olduğunu ifade etti.

Türkiye'de birkaç yıl öncesine kadar hızlı internet olmadığını belirten Bilgin, şunları kaydetti:

"Şimdi 41,5 milyona yakın abonemiz var. Ülkemizin her köşesine genişbant internet götürdük. Her iki evden birinde bilgisayar var, bütün okullara genişbant internet götürdük. Nüfusumuzun sayısına eşit mobil telefon abonesi buluyor. Mobil genişbant internet abone sayısı 58 milyona, mobil internet abone sayısı ise 32 milyona çıktı. Makinalar arası iletişim 2,5 milyon. Fiber optik kablo uzunluğu ise 244 bin kilometreye ulaşmış durumda. Bunun 194 bin kilometresi Türk Telekom'a ait. Yeni Türkiye, eski Türkiye değil. Bunun da en önemli nedeni ise sektördeki serbestleşmeyi sağlamış olmamız."

Türkiye'deki işletmelerin yüzde 100'ünün internet erişimine sahip olduğunu bildiren Bilgin, hanelerin yüzde 98'inin sabit genişbant hizmeti aldığını söyledi. 

Bilgin, Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecinde Türk Telekom'un gösterdiği çabanın önümüzdeki dönemde sektörün dünyadaki gelişimi takip etmek için tüm operatörlerin yatırımlarını artırmasının şart olduğunu ifade etti.

4G ihalesinin 1 ay sonra yapılacağını anımsatan Bilgin, 1 Ocak 2016'da 4G'nin Türkiye'de hizmete girmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

Türkiye'nin iletişimde yeni bir çağa girdiğini dile getiren Bilgin, 3G'den en az 10 kat daha hızlı bir internet ve erişim sektörüyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Bilgin, sektörde çok daha fazla yatırıma ihtiyaç duyacağına dikkati çeken Bilgin, burada en önemli görevin Türk Telekom başta olmak üzere tüm operatörlerde olduğunu kaydetti.