Türkiye’nin Gürcistan’da yatırım yapan ülkeler sıralamasında 3. sırada olduğu belirtildi. Özellikle Gürcistan’ın Türkiye sınırında yoğunlaşan yatırımlarda Acara ve Batum’da son 5 yılda gerçekleştirilen yatırımların yaklaşık yüzde 50’sinin altında Türk iş adamlarının imzası bulunuyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Türkiye’nin son 5 yılda Gürcistan’a yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları içinde 525 milyon dolarlık yatırım ve yüzde 8,7’lik payla da üçüncü sırada olduğunu söyledi. Türkiye’den Batum’a yapılan yatırımların genelde tekstil, modern tarım, turizm, gıda, kerestecilik, ve ahşap ürünler, üzerine yoğunlaştığını kaydeden Kaldırım, “Acara’da kayıtlı Türk firmalarının sayısının yaklaşık 400 olup, bunların 150 ye yakını ciddi hacime sahip yatırımlardır. Türk firmalarınca Batum’a yapılan yatırımların toplam değerinin 1 milyar dolara yaklaştığı tahmin edilmektedir. Kayıtlı Türk firmaları Acara’da ki toplam yabancı firma sayısının yüzde 65îni oluşturmaktadır. Batum merkezindeki yatırımlar ise turizm ve hizmet sektörüne odaklanmaktadır” dedi.

Batum ve Acara bölgelerinde kırsal alanlarında, tarım alanında, modern hayvancılık sebze/meyve üretimi yapan Türk firmalarının mevcut olduğunu söyleyen Kaldırım, “Acara ve Batum’da son 5 yılda gerçekleşen yatırımların yaklaşık yüzde 50’si Türkiye’den gelen yatırımlardır. Bankacılık alanında İş Bankası 2011 yılında Batum’da şube açan ilk Türk bankası olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması 21 Kasım 2007 tarihinde Tiflis’te imzalanmış olup, Bakanlar Kurulunca onaylanarak 24 Eylül 2008 tarihli ve 27007 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Anlaşma 1 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Batum’da kurulması gündemde olan ortak OSB konusunda çalışmalar da hızla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Doğu Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların Batum ve Acara bölgesine turizm alanında yatırım yapılabileceğinin düşünülmekte olduğunu ifade eden Kaldırım, “Türkiye’den Gürcistan ve Batum’a yapılan yatırımlar ve dış ticaret kalemleri incelendiğinde Batum ve Gürcistan’dan daha çok tarım ve hayvancılık ürünlerinin satışının öne çıktığı Türkiye’den bu ülkeye ve A.Ö.C yapılan yatırım ve ihracat kalemlerinde ise turizm, tekstil, modern tarım yatırımları ile inşaat-yapı sektörü malzemeleri hızlı tüketim paketli ürünler ve tekstil ürünleri öne çıkmaktadır. Gene Türk müteahhitlik firmaları havalimanı, yol, hastane, otel gibi önemli inşaat ve yapım işlerinden pay almaktadır. Yine, Tiflis ve Batum havalimanlarının işletmesi TAV tarafından gerçekleştirilmektedir. Halihazırda, Batum’da devam eden rezidans, hastane yapımı gibi önemli inşaat işlerini yürüten Türk firmaları mevcuttur. DOKA illerinden gelen yatırımlar ise KOBİ statüsündeki firmalarımızın daha mütevazi ölçekli olmakla beraber gelişmekte olan bir sektör olan turizm alanında ve perakende sektörlerinde yoğunlaşmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesinde faaliyet gösteren firmalarımızın Batum ve Acara bölgesine turizm alanında yatırım yapılabileceği düşünülmektedir. Aynı zamanda Doğu Karadeniz ve Batum’u kapsayan ortak turizm politikalarının geliştirilmesi hâlihazırda Artvin ve Batum idarelerince bu alanda gerçekleştirilen görüşmeler üzerinden Artvin-Batum ekseninde ‘Bir Turist 2 Ülke’ düşüncesi uygulama alanında belirli politika ve projeler üzerinde somutlaştırılabilir” şeklinde konuştu.

Gürcistan’ın yükselen ekonomiler arasında değerlendirilmekte ve tüketim kültürünün yüksek olduğunu belirten Kaldırım, “Bu durum Acara Özerk Cumhuriyeti için de geçerlidir. Türkiye bu tüketim kültürünü destekleyecek, ihtiyaçları giderecek yatırımlara öncelik vermelidir. Türkiye ve Gürcistan arasında birçok alanda başarıyla uygulanan ortak ekonomik hedefler, ortak yatırımlara ve ortak işbirliklerine Organize Sanayi Bölgesi eklenmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu alanda Batum ile güzel bir işbirliği ile Kafkasların, Orta Doğu’nun, Doğu Avrupa’nın ve Avrasya’nın önemli bir merkezi olmayı arzulamaktayız. Bilindiği gibi Batum Havaalanı’nın ortak kullanılması, bir tur iki ülke programı ve Sarp Sınır Kapısı’ndan nüfus kağıdı belgesi ile geçiş ve benzeri başarılı uygulamalar iki ülke arasında yeni bir ortaklığa daha kapı aralamıştır. Gürcistan gelecek dönemde özellik enerji alanında (HES santralleri) yatırımlara hız verecektir. Bölgemizdeki yatırımcıların ve girişimcilerin bu yönde DOKA olarak destekleyeceğimizi belirtmek isterim” diye konuştu.