KONYA (AA) - Türkiye'nin ilk insansı robot fabrikasının temeli, teknoloji ve yazılım firması Akınsoft tarafından Konya'da atıldı.

Konya merkezli yazılım şirketi Akınsoft'un Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, Konya-Adan karayolunun 10. kilometresindeki temel atma töreninde, 1995 yılında kurulan şirketlerinin robotik teknolojiler konusundaki AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiğini söyledi.

Bu doğrultuda 2009 yılında robotik laboratuvarı kurduklarını ifade eden Akın, 2011 yılı itibarıyla "Akıncı", 2013 yılında da bunların daha gelişmiş modeli olan "Ada" ismini verdikleri insansı robotları ürettiklerini kaydetti.

Bu robotların Cadde Meram Kafe ve Robotik Uygulama Merkezi'nde garson robot olarak görev yaptıklarını belirten Akın, "İnsansı robotlar insanlığa en iyi hizmet etmek için insan anatomisine uygun şekilde geliştirilmiştir. Bilim ve teknolojiyle insanlığa hizmet etmek için araştırma ve geliştirme yapılmalıdır. Yüksek teknolojiye gereken özeni göstermeyen milletler, kendi topraklarında özgür olduklarını sanarak köle olmaya mahkumdur" diye konuştu.

Akınsoft'un 20 yıldır yazılım teknolojileri konusunda yüksek teknoloji, 6 yıldır da robotik teknolojilerde ileri teknoloji ürettiğini belirten Akın, "Şimdi hedefimiz 2023. Cumhuriyetimizin 100. yılı için vizyonumuz, uzay teknolojileri konusunda AR-GE faaliyetleri başlatmaktır" dedi.

Temeli atılan fabrikanın 2016 yılı sonunda faaliyete geçeceği, seri üretimi gerçekleşen robotların fiyat kriterleri oluşturulduktan sonra satışa sunulacağı, hostes ya da garson olarak görev yapacakları bildirildi.

Törene Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak ve Ankara Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Vehbi Konarılı ile çok sayıda davetli katıldı.