ÇANKIRI (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Vekili ve Çankırı Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Gamzeli, son dönemde meydana gelen yağışların tarım ürünlerinde önemli zararlara yol açtığını bildirdi.

Gamzeli, Çankırı Ziraat Odasında düzenlediği basın toplantısında, ülke genelindeki mevsim normalleri dışındaki yağışlardan memnun olmadıklarını söyledi.

Hububat hasadının başlamasıyla artan yağışların çeşitli zararlara yol açtığını dile getiren Gamzeli, "Aşırı yağışlar hububatta bazı bölgelerde külleme, pas ve kök çürüklüğüne sebep oldu. Bu durum özellikle Çankırı'da ekimin fazlaca yapıldığı buğday ve arpada kalite düşüklüğüne yol açıyor. Bunun sonucunda  arpa fiyatlarının Çankırı'da kilosu 550 liraya geriledi. Bu rakam TMO'nun açıkladığı 645 liralık taban fiyatının çok altında" diye konuştu. 

Gamzeli, buğday hasadının henüz başlamadığına işaret ederek şunları kaydetti:

"Korkumuz buğdayda da aynı durumun görülmesidir. Çünkü bu dönemdeki aşırı yağışlar buğdayda protein oranının düşmesine neden olacak, bu durum da ister istemez fiyatlara yansıyacaktır. Yağış ve sellerden dolayı ürünlerimizde büyük ölçüde zarar var. Son yıllarda kuraklık, aşırı yağış, don ve dolu gibi afetler çiftçimizin belini büküyor. Emeklerinin da zayi olmasına yol açıyor."