ABD’nde 1850′li yıllardan itibaren başlayan olan kontrollü ana arı yetiştiriciliğinin tarihi  ülkemizde geçmişi  son 10-15 yıldır.
Son yıllarda bazı ana arı üreten firmaların ve bazı firmaların arıcılara ana arı üretiminde yanlış bilgi verdikleri kanatindeyiz.
Televizyon programlarında, arıcılık sempozyumlarında , arıcılık seminerlerinde  arıcıya ‘ Kendi ana arını kendin üret ‘ denilmektedir. Biz Assale Ana Arı üretimi olarak bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz.
Üzülerek söylemek isterim ki bir damızlığın normal arılıktan seçilip selekte edilerek kullanılabilmesi için 3 yıl gibi bir süre gerekldir.
1 . Yıl ana arı seçilir ve transfer yapılır.
2. yıl ana arının performansına bakılır. Bal verimi ve davranışlarında atasına çektiyse 
3 . yıl ana arı üretimi yapılır..
Doğru ana arıyı bulmak ise yıllar alabilir..
Damızlık seçimi ayrı bir teknik bilgi , tecrübe ve alt yapı gerektirir.
Ülkemizde arı kolonilerinde teknik otoritelerin açıklamalarına göre 25 defa melezleşmiş ana arı bulunmaktadır. Bu sorun yıllarca arıcının ana arısını kendisinin üretmesinden kaynaklanmaktadır. 
‘ANA ARI NI KENDİN ÜRET’ DEMEK ARICIYA BÜYÜK EKONOMİK KAYIPTIR
Durum bu şekilde değerlendirilince  arıcıya ‘ Ana arını kendin üret’ demek  arıcıya en büyük kaybı verdirmektir.
Şu an itibariyle ülkemizde çok kaliteli damızlık üreten firmalar vardır. Ve arıcılarımıza daha verimli bir bal üretimi için sertifikalı ana arı kullanımını tavsiye etmekteyiz.. Nasıl ki bir çiftçi  en iyi tohumu kullanıyorsa kendi tohumunu üretmiyorsa bu arıcılık içinde geçerlidir.ÜLKEMİZDE ARICILIKTAN BAŞKA KENDİ DAMIZLIĞINI ÜRETMEYE ÇALIŞAN HİÇ BİR SEKTÖR YOK. Ve arıcılıktaki başarının sertifikalı ana arı kullanımıda olduğu düşüncesindeyiz.
Bu  konuda TV programlarında bilgi vermeye çalışanların daha dikkatli düşünmeleri gerektiği kanaatindeyiz..
Assale Arıcılık Sertifikalı Ana Arı Üretim- Ali Bircan-  www.blog.assale.org