Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ve 8-10 saatte 500 dekar araziye ekim yapılmasını sağlayan tarım makinesi, Adana 8. Tarım, Sera ve Bahçe Fuarı’nda görücüye çıktı.

Sönmezler Tarım Makinaları’nın Rusya pazarına yönelik özel siparişle ürettiği Katlanabilir Koşum Düzeni adlı tarım makinesi, 150 beygir gücünün üzerinde tüm traktörlerle uyum sağlarken, buğday, pamuk, mısır gibi ürünlerin ekimini yapıyor.

Aracın, çiftçilerin geniş ve bütün arazilere sahip olduğu Rusya’nın dışında Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerin de dikkatini çektiğini belirten Sönmezler Tarım Dış Ticaret Müreti Mucibirahman İlbuğa, "Geniş bölgeler için kullanımı oldukça basit olan bu makine 100-120 beygir herhangi bir marka traktör ile kullanılabiliyor. Çünkü basıncını, elektrik çıkışını ona göre ürettik. Herhangi bir traktörü bağladığında kapatıp, açabiliyorsun. Bazı marka makineler, kendisine ait traktörler dışında diğer traktörlerle uyumlu değil. Ancak ürettiğimiz bu makineyle bunların hepsi mümkün oluyor" diye konuştu.

"3 TRAKTÖR, 3 ADAM YERİNE TEK YAKIT VE TEK ADAM"

Ürünün çiftçiye sağladığı tasarrufları anlatan Mucibirahman İlbuğa, şöyle devam etti:

"Böyle makineler Rusya pazarında çok istek görüyor. Avantajı nedir? Normalde çok daha iyi markalı makineler parçalara ayrılarak kullanılmıyor. Ama bizim tekniğimizde sağ kanattaki makineyi mekanizmadan ayırıp, tek başına kullanabiliyorsunuz. Yani yaygın tabiriyle modüler oluyor. Günde 8-10 saat çalışmayla 500 dekarı çok rahat işliyor. Tek adam ve tek traktör yeterli. 3 traktör 3 adam yerine, tek yakıt ve tek adamla işi bitiriyorsun. Herhangi bir yük veya güç gerektirmiyor. Sadece traktöre bağlayıp, toprakta sürülüyor. Bir tuşla ve bir kolla katlanabiliyor. Şuan sadece ekim için tasarlandı. Ancak geliştirilebilirliği sayesinde traktör arkasındaki 3 nokta sistemi bu makinemizde de yer alıyor. Mantık olarak traktöre bağlananlar buna da bağlanabilir. Ancak henüz bunu uygulama fırsatı bulmadık."

Ürünün patentini aldıklarını belirten Mucibirahman İlbuğa, makineyi Türkiye’de ilk kez kendilerinin ürettiğini ve dış fuarda sergilemeye hazırlandıklarını dile getirdi.