KONYA (AA) - TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü, "Dünyanın 72 ülkesinden 380 binin üzerinde ziyaretçi Konya'da fuarlarda buluştu. Ziyaretçi artışında yüzde 23, firma artışında yüzde 16'lık bir büyümeyle 2015 yılını kapattık" dedi.

Ersözlü, KTO-TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki "Tohum, Hayvancılık ile Sulama Teknolojileri ve Bitki Besleme Fuarları"nın açılışında, 3 ayrı konuyla düzenlenen ilk fuar olduğunu söyledi.

Bu yıl 13 ülkeden 179 firmanın fuarda yerini aldığını belirten Ersözlü, ülke ekonomisi büyüdükçe Konya fuarlarının da büyümeye devam ettiğini dile getirdi.

Geçen yıl 52 ülkeden bin 252 firmanın Konya fuarlarına katıldığını anımsatan Ersözlü, şöyle devam etti:

"Dünyanın 72 ülkesinden 380 binin üzerinde ziyaretçi Konya'da fuarlarda buluştu. Ziyaretçi artışında yüzde 23, firma artışında yüzde 16'lık bir büyümeyle 2015 yılını kapattık. 2016 yılında da hedefimiz yüzde 25'lik bir büyümeyle yolumuza devam etmek. Fuarlara dünyanın 4 bir tarafından, yurt içi ve yurt dışından iş adamları geliyor. Onlara fuarlarımızın tanımını iyi yapmamız gerekiyor. Geçen yıl Konya'da fuarı 32 bin civarında ziyaretçi gezmişti. Bu yıl ziyaretçi konusunda iddialı büyümeyi hedefliyoruz ve 50 bin ziyaretçinin gelmesini bekliyoruz."

- "2019 hedefini geçmiş bulunuyoruz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Mehmet Sığırcı ise insanlara yeterli ve değerli gıda temin etmenin, dünyanın en büyük sorunu haline gelmeye başladığını ifade etti.

Dünya nüfusunun her geçen gün arttığını vurgulayan Sığırcı, şunları kaydetti:

"Şu an dünyada bir başka konu var. O da azalan birim alanda artan nüfusu beslemek için yeni metodlar geliştirmek. Tarım alanları azaldığı zaman birim alanda verimi artırmak için iki ana konumuz var. Birincisi bitki besleme, ikincisi de tohum teknolojisi konusu. Bugün tohum teknolojisi iki konu itibarıyla kendini gösteriyor. Birincisi birim alanda verim artıran yeni çeşitlere güvenmek, ikincisi ise birim alanda alınan randımanı yükseltmek. Bakanlık olarak 2019 tohumculuk hedefimiz 880 bin tondu. Ama bugün 2015 yılı itibarıyla geldiğimiz nokta gerçekten çok önemli. Bugün 896 bin tonluk rakama ulaşmış vaziyetteyiz. Yani 2015'in sonunda 2019 hedefini geçmiş bulunuyoruz."

Açılışa, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da katıldı.