ANKARA (AA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan öncesi gıda fiyatlarında üreticiden kaynaklı bir zam olmadığını belirterek, "Aracı kar oranlarının yüksekliği ve özellikle ramazanda spekülatif fiyat hareketlerinin görülmesiyle tüketici fiyatlarında önemli artışlar olabilmektedir. Bu artışın üreticilerden kaynaklanmadığının bilinmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yetkin, yaptığı açıklamada, geçen yıl Ramazanda kuraklık ve ihracattan kaynaklanan arz yetmezliği gibi nedenlerden dolayı fiyatları artan un, bakliyat ve meyve-sebzede bu yıl bolluk olduğunu, Çukurova bölgesinde hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 30'un üzerinde artış saptandığını kaydetti.

Hasadı başlamış olan mercimekte de rekoltenin 350-400 bin ton arasında olmasının  beklendiğine işaret eden Yetkin, hasadı ağustosta başlayacak nohut, fasulye, çeltik (pirinç) gibi ürünlerde de geçen yılın üzerinde bir rekolte elde edileceğinin kesinleştiğini belirtti.

Bu durumun üretici fiyatlarına da yansıdığına ve fiyatlarda yüzde 10 civarında bir düşme olduğuna dikkati çeken Yetkin, fiyatlardaki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesinin beklendiğini bildirdi. Yetkin, şu değerlendirmede bulundu:

"Öte yandan, bu yıl mayıs ayında yaş sebze ve meyve ihracatında yüzde 13 azalma olması dolayısıyla iç piyasada ürün bolluğu oluştu. Bu duruma bağlı olarak üretici fiyatları geriledi. Düşme oranı narenciyede yüzde 44, taze sebzede yüzde 17'yi buldu. Taze meyvede de ihracatta artış olmasına rağmen ürün bolluğundan dolayı fiyatlar düştü. Arz açısından zaman zaman sıkıntı yaşanan kırmızı ette ise ramazanda artması beklenen talep nedeniyle fiyatlarda bir miktar yükselme olabilir. Bu durumda talebin beyaz ete yönelmesi halinde arzda bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor."

- Tüketici fiyatları denetlenmeli

Türkiye'de aracı kar oranlarının yüksekliği ve özellikle ramazanda talepte artış beklentisine bağlı olarak spekülatif fiyat hareketlerinin görülmesi dolayısıyla üretici fiyatlarında düşmenin görüldüğü koşullarda bile tüketici (market) fiyatlarında önemli artışlar olabildiğini belirten Yetkin, "Böyle durumlarda bu artışın üreticilerden kaynaklanmadığının ve haklı bir gerekçesi olmadığının tüketicilerimiz tarafından bilinmesini istiyoruz" görüşüne yer verdi. Yetkin, tüketici fiyatlarının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.