Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, oluşturdukları otomasyon sistemiyle, tarımla ilgili verilere anında ulaşıp, tarımı kesintisiz izleyip, politikaların belirlenmesine katkıda bulunacaklarını bildirdi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, TZOB’nin 2013 yılı Ocak ayında Tarım Kredi Bilişim ve İletişim Hizmetleri San. Tic. A.Ş ile (TARNET) imzaladıkları proje çerçevesinde yürütülecek eğitim çalışmaları için, TZOB bünyesinde eğitim sınıfı kurulduğunu, merkezde ziraat odalarından gelen personele, uzman eğitimcilerin sistem konusunda eğitim verdiğini belirtti.

2 Haziran 2014’te başlanan eğitim çalışmalarının 20 hafta sürdüğünü vurgulayan Bayraktar, “20 hafta boyunca, 760 ziraat odamıza yönelik eğitim çalışmalarını tamamlayıp sistemi kullanılabilir duruma getirdik. 900’e yakın personele eğitim verdik. Otomasyon sistemimizle, tarımla ilgili verilere anında ulaşıp, tarımı kesintisiz izleyip, politikaların belirlenmesine katkıda bulunacağız. Otomasyon sistemi, ziraat odaları arasında iş ve işlemlerde standart birliğe de olanak sağlayacak” dedi.

TZOB Genel Merkezi’nde uluslararası standartlara uygun bir veri merkezi oluşturduklarını hatırlatan Bayraktar, otomasyon yazılım çalışmalarının test ve muayenesinin yapıldığını, Ankara çevresindeki ziraat odalarında pilot uygulamaların gerçekleştirildiğini ve uzmanların sisteme tam not verdiğini belirtti. Bayraktar, devreye giren otomasyon yazılım sisteminin çok geniş bir uygulama sahası olduğunu, sistemin tarım sektörüyle ilgili çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağına inandığını bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar şunları kaydetti:

“Çiftçi kütük bilgileri, arazi ve tarımsal bilgiler, üretim deseni ve miktarları, bina ve tesis varlığı, alet ve makine varlığı, hayvan ve su ürünleri varlığı sistemde görülecek. Çiftçilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtları çevrimiçi olarak yapılacak. E-devlet kapsamında kamu ve diğer kuruluşlarla web servisleri üzerinden bilgi paylaşımında bulunulacak. Çiftçi bilgilerinin kontrolü çevrimiçi yapılacak. Çiftçiler için gerekli belgeler hazırlanabilecek."

Otomasyon sisteminde, çiftçilere ilişkin üye kayıt defterleri başta olmak üzere üyeliğe dair tüm ayrıntıların yer alacağının altını çizen Bayraktar, “İçişleri Bakanlığı aracılığıyla kimlik ve adres bilgileri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü aracılığıyla tapu kayıtları, Maliye Bakanlığı ile vergi bilgileri, SGK ile sosyal güvenlik bilgileri sorgulanabilecek. Sistem, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile entegre çalışabilecek” dedi.