Türkiye’yi kalıp tedarikinde dışa bağımlıktan kurtarmayı hedefleyen UKUB, sektörün önünü açmak için çok önemli çalışmalar yapıyor. Birlik Başkanı Şamil Özoğul, 4-7 Aralık tarihlerinde Bursa’da yapılacak Kalıp Avrasya 2014 Fuarı öncesinde yaptığı açıklamada, UKUB’un bu hedefe ulaşmak için yaptığı çalışmaları anlattı.

4-7 Aralık 2014 tarihlerinde TÜYAP Bursa Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Bursa 7. Kalıp Teknolojileri ve Yan Sanayi Fuarı (Kalıp Avrasya 2014) öncesi açıklama yapan Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Başkanı Şamil Özoğul, fuarın kalıp sektörü için çok önemli olduğunu söyledi. UKUB Başkanı Şamil Özoğul, hedeflerinin Türk sanayiinin ihtiyaç duyduğu kalıpların tedarikinde yurtdışına bağımlılığın azaltılması ve Türkiye’yi bu alanda bir cazibe merkezi haline getirmek olduğunu belirtti. Özoğul, “TÜYAP ile birlikte düzenlediğimiz Kalıp Avrasya Fuarı’na sektörümüzün son yıllarda gösterdiği gelişmeleri gözler önüne sermek açısından çok önem veriyoruz. Sektörle ilgili herkesi 4-7 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek fuara bekliyoruz” dedi.

UKUB’un kalıp sektörünün önünü açmak için çalıştığını söyleyen Şamil Özoğul, Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi (UKEM), hazırlıkları süren 3. Meslek Liseleri Arası Ulusal Kalıp Yarışması ve Yalova’da kurulan Kalıp İmalatı İhtisas OSB (Kalıpçılar Vadisi) projelerinden de bahsetti. Özoğul, geçen yıl sektörün ihtiyacı olan vasıflı personel sıkıntısına çözüm bulmak için temel kalıpçılık meslek eğitimi verilecek Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi’ni (UKEM) kurmaya başladıklarını söyledi. temel seviyede kalıpçılık meslek eğitimi vermek üzere ihtiyaç duyulan makine, ekipman, yazılım yatırımlarını yaptıklarını vurgulayan Özoğul, “Her seferinde 20 kişilik bir gruba pratik ve teorik eğitim verebileceğimiz bir atölye ve eğitim salonu kuruyoruz. Merkez tamamlandığında sektörümüze vasıflı personel bulmak daha kolay olacak” şeklinde konuştu.

“MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİ KALIPÇILIĞA ÖZENDİRİYORUZ”

Mesleki eğitimin önemine dikkat çekmek ve teknik ara personel yetiştirilmesini özendirmek maksadıyla her yıl düzenledikleri Meslek Liseleri Arası Ulusal Kalıp Yarışması’nın bu yılki hazırlıklarına başladıklarını anlatan Özoğul, “İlk iki yarışmada dereceye giren okullara bilgisayar laboratuvarı kurduk. Lisanslı CAD-CAM yazılımı hediye ettik. Dereceye giren tüm öğrenci ve öğretmenlere çeşitli ödüller verdik” dedi. Özoğul, geçen yılki yarışmada birinci olan gruplardaki öğrenci ve öğretmenleri yarışma Ana Sponsoru Schmolz+Bickenbach’ın desteğiyle 25-28 Kasım 2014 tarihlerinde Almanya’nın Frankfurt şehrinde düzenlenen ve dünyanın en önemli kalıp fuarlarından biri olan Euromold Fuarı’na götürdüklerini belirten Özoğul, “Yarışmaya bu yıl ilginin daha da yüksek olmasını bekliyoruz” dedi.

KALIP İMALATI İHTİSAS OSB 2017’DE FAALİYETE GEÇECEK

Kalıp sektöründe faaliyet gösteren firmaları bir araya toplayacak Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB (Kalıpçılar Vadisi) kuruluş çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini de vurgulayan Özoğul, OSB arazisinin kamulaştırma çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, “Kamulaştırmanın en önemli adımı olan uzlaşma toplantısını 14 Kasım 2014 tarihinde yaptık ve kamulaştırma süreci başladı. 2015 Mart, Nisan aylarında kamulaştırma sürecini tamamlamayı hedefliyoruz. Sonrasında da altyapı çalışmalarına başlayacağız. 2016 yılı sonuna kadar alt yapı çalışmalarını tamamlayıp 2017 yılı içinde OSB’yi faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.