Manisa Girişimciler Derneği (MAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ayberk Aloğlu Konya ve İzmir’de üreticiler tarafından oluşturulan kooperatiflerin daha üstünde bir kooperatif kurmak için harekete geçtiklerini belirterek, “Konya’da ne üretiliyor ki TORKU’su var, İzmir’de ne üretiliyor ki Tire Süt’ü var? Ama Manisa’da her şey var. Bunların daha büyüğünü, dünya çapında bir kooperatif kurup bu tarım ürünlerimizi istenilen rakamlara, hak edilen rakamlara satabilmeliyiz.” dedi.

MAGİDER Yönetim Kurulu dernek faaliyetlerini kamuoyunu duyurmak için basın mensuplarıyla Giritligil Otel’de bir araya geldi. MAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Ayberk Aloğlu dernek olarak kısa sürede Ege Bölgesinin en aktif, Türkiye’nin de ilk 5’ini zorlayan bir oluşum haline geldiklerini dile getirerek, “Manisa Girişimciler Derneği iki buçuk sene içerisinde 60 tane bitirilmiş proje ve faaliyete imza atarak şuan Ege Bölgesinde en çok proje ve faaliyet bitiren dernek olmuştur. Türkiye’de de ilk 5’e girmek için 5’le 6 arasındayız. İlk 5’e girmek için mücadele eden bir organizasyonuz. Şuan örnek vermek gerekirse TÜSİAD’ın bu sene seminerlerle beraber yapmış olduğu 68-69 proje var. biz de onlara yaklaşmış durumdayız.” dedi.

Faaliyetlerin odağında Manisa’nın kalkınması var

Dernek olarak yürüttükleri proje ve faaliyetlerden de bahseden Aloğlu faaliyetlerinin odağında Manisa olduğunu ve tüm çabalarının Manisa’yı kalkındırmak için olduğunu anlattı. Son 4-5 aydır yürüttükleri ve üreticilerin kooperatifleşmesini için projelerinden de bahseden Aloğlu, “Konya’nın bir TORKU’su var, İzmir’in bir Tire Süt’ü var ama Manisa’nın niye böyle büyük bir kooperatifi yok diye kendimize dert edindik ve bununla beraber hem kurumlarımızla hem çiftçilerimizle görüşmelere başlandı. Buna büyük ilgi oldu ve Tarım İl Müdürlüğü, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, pazarcılar odası, ziraat odası, yine bizim bir kolumuz olan Alaşehir Girişimciler Derneği, 3 ilçenin sulama birliği ve şehrimizin ileri gelen çiftçilerinden oluşan bir danışma kurulu kurduk. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Biz hiçbir zaman ‘Yaptık, olursa olur, olmazsa da kapatırız’ derdinde ve niyetinde olan insanlar değiliz. Olması gerekir. Biz iyice pazarımızı kuralım, sistemimizi oturtalım en son kuracağımız iştir kooperatif. Yapılmaması için hiçbir sebep yok.” şeklinde konuştu.

Hedef; dünya çapında bir kooperatif

Kurulmasını planladıkları kooperatifin sadece Türkiye çapında değil dünya çapında bir kooperatif olacağını kaydeden Aloğlu şunları söyledi:

“Konya’da ne üretiliyor ki TORKU’su var, İzmir’de ne üretiliyor ki Tire Süt’ü var? Ama Manisa’da her şey var. Bunların daha büyüğünü, onlar belki Türkiye çapında büyüktür ama biz dünya çapında bir kooperatif kurup bu tarım ürünlerimizi istenilen rakamlara, hak edilen rakamlara satabilmek bizim için çok önemlidir. Öncelikle şunu söyleyeyim, biz bu işin içinde olabiliriz de olmayabiliriz de bunu çiftçilerimize de anlattık. Onlar nerede ol derlerse orada olacağız. Kimsenin burada başkanlık, kooperatif yöneticiliği gibi bir niyeti de yok. Bedava bir danışmanlık, bedava hizmet vereceğimizin taahhüdünü verdik. Şimdi çiftçilerimizden bekliyoruz. Şuanda rakamımız 45-46 civarında. Biz bunu 100’e tamamladıktan sonra bu yola çıkacağız. Bununla ilgili köy köy, kasaba kasaba gezdiğimizde oldu bundan 6-7 ay önce neler yapılması gerektiğini anlattık. Çiftçilerimizin kooperatiflerle ilgili ön yargıları bulunmakta. Bu ön yargılarını önce yıkacağız daha sonra da faaliyete başlayacağız. Buradaki niyetimiz ben tekstilciyim. Bu memleketin tarımı, çiftçisi kalkınırsa 3 gömlek yerine 5 gömlek satarım. Bir diğerimiz gözlükçü, 10 gözlük yerine 13 gözlük satar. Bizim niyetimiz tamamen bu, çiftçimizi kalkındırmak. Sanayicinin durumu zaten belli. Yüzde 60’ı yüzde 70’i merkezdeki 8 havuzunu bile bilmiyor. Bizim burada tamamen tutacağımız çiftçidir. Çiftçilerimize yönelik proje ve faaliyetlerimiz de devam edecek.”