Türkiye’nin moda kumaş üretiminde bir üs haline geldiğini ifade eden UTİB Başkanı İbrahim Burkay, İstanbul’un ise dünya için tekstil fuarlarının merkezi olacağını söyledi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Messe Frankfurt ve Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT) işbirliğiyle düzenlenen, Texworld İstanbul tekstil ve hammaddeleri fuarı, 14’ü Türk firmaları olmak üzere toplam 115 firmanın iştirakiyle ilk kez kapılarını açtı. Fuarın açılışında konuşan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye tekstil sektörünün 2013 yılı sonunda yüzde 7 artış ile 8 milyar 391 milyon dolar ihracat yaptığını hatırlattı.

Sektör ihracatının genel ihracattan daha çok arttığına dikkat çeken Burkay, “Türkiye’nin endüstriyel gelişimi ve ihracattaki başarı öyküsünde Türk tekstil sektörü bir mihenk taşı olarak yerini almıştır. Türkiye diğer yandan en üst segment şirketlerden binlerce küçük ve orta boy moda evine, tasarım stüdyolarından moda okullarına kadar çok sayıda marka tarafından kritik önem taşıyan bir tedarik merkezi olmuştur” diye konuştu.

İbrahim Burkay, Texworld İstanbul için Messe Frankfurt ve CCPIT ile yapılan işbirliğinin önemine de vurgu yaptı. Türkiye’nin moda kumaş üretiminde bir üs haline geldiğini söyleyen Burkay, “İstanbul bütün dünya için tekstil fuarlarının merkezi olacak. Messe ile çok ciddi ortaklıklarımız var. Geçen hafta da Şangay’da Çin ve Uzakdoğu pazarı için önemli olan fuarda hep birlikteydik” dedi.

Burkay, Çin ile Türkiye’nin 3. dünya ülkelerinde pek çok ortak proje gerçekleştirebileceğini söyleyerek, “Bugün tekstil ve moda denildiğinde, Türkiye dünya pazarlarında ilk akla gelen ülkelerden biridir. Türk tekstil ve hazır giyim endüstrisi üretimden promosyona, kalite standartlarından pazarlamaya kadar bütün alanlarda en üst kaliteyi sunmaktadır. Bu başarıya ülkemizin ihracat stratejisi çerçevesinde yüksek katma değerli üretim, tasarım ve marka kalitesine odaklanmamız sayesinde ulaşılmıştır” diye konuştu.