Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, üzümde yaşanan düşük fiyat sıkıntısının bu yıl üzümlerin kalitesiz olmasından kaynaklandığını söyledi. Üzümün desteklenmesi gerektiğini kaydeden Özkasap, üzümde kalıcı çözüm bulunması için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Dünyanın en kaliteli üzümünün yetiştirildiği Manisa bölgesinde Türkiye’deki çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90’ı üretiliyor. Bu yıl yaşanan kalite sıkıntısı ve rekolte fazlalılığı üzüm fiyatlarına da yansıyınca üzüm üreticileri sıkıntılı günler geçirmeye başladı. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, yaş üzümde istenilen ihracatı yakalayamadıklarını ve şuanda üzüm bağlarında hâla üzümlerin mevcut olduğuna dikkat çekti.

2014 yılı üzüm mahsulünün kalitesinden dolayı ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getiren Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, “Bu seneki üzüm bağlarımızda pornozla birlikte üzümlerin birde sergi zamanı yağışlardan dolayı kalitede ciddi bir sıkıntı var. Bugün İzmir Borsasına baktığımızda üzüm fiyatları 9- 9,5 ve 10 numara üzümler 3 bin 400 lira civarında bir fiyat var. Bir taraftan da bölgemizde 7 numara 8 numara üzümler var. Bunların fiyatları da aşağı yukarı 2 bin 500- 2 bin 700 arasında gidiyor. Üzümün kalitesinden dolayı fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. Yani 3 bin 400 liraya da üzüm var, 2 bin 600 liraya da üzüm var” dedi.

“REKOLTE ÇALIŞMASI YAPMAYACAĞIZ”

Önceleri yaptıkları rekolte çalışmalarını bundan sonra Manisa Ticaret Borsası olarak yapmayacaklarını kaydeden Özkasap, şöyle konuştu: “Bundan sonra bir rekolte çalışmasına girmeyeceğiz. Rekolte çalışmaları zaten adı üstünde tahmini rekolte çalışmasıdır. Şuan bakmış olduğumuz zaman üzümde bir bolluk oldu ve üretici ısrarla üzümünü emanete vermek istemiyor. Bu da tüccarımızın ihracatçımızın, sanayicimizin birbirine olan güveniyle gerçekleşen bir işin ticaretini yapıyoruz. Bu da gayet normaldir. Ticaretimizin güvene dayalı bir ticaret olması takdire şayandır. Bu sene Salihli ve Alaşehir bölgelerinin üzüm kalitesi bizim Manisa bölgesine göre daha düşük. Yaş üzümde istenilen bir ihracat yaşamadık. Şuan üzüm bağlarında hâla üzümler mevcut. Üreticimiz soruyor. Bu üzümler ne olacak diye. Üzümün artık sergilik zamanı bitti. Hava şartları artık kış. Bunu değerlendirmelerine imkan ve ihtimal yok. Yine yaş olarak ihracatımızın yapılması lazım. Devletimizin bu konuda desteği olacaktır. Sayın vekillerimizle bu konuyu çok sık görüşüyoruz, irdeliyoruz. Bundan sonraki yıllar nasıl stok müessesesi kurabiliriz. Onları konuşuyoruz. Üzümde ne gibi destekleme olabilir onu konuşuyoruz. Bizim üzümümüzün yüzde 83’ü ihracata gidiyor. Yurt içi piyasasına baktığımız zaman 20-25 bin ton civarında üzüm gidiyor. Burada alkol piyasasında bir kısım üzümümüz kullanılıyor.”

İÇ PİYASADA ÜZÜM TÜKETMİYORUZ

İç piyasada üzüm tüketilmediğine dikkat çeken Özkasap, sözlerine şöyle devam etti: “Nüfus başına baktığımızda üzüm tüketimimiz 250-300 gram arasında. Bu rakam çok düşük. Bunu iç piyasada biraz daha satmamız lazım. Bugün Avrupa’ya baktığımız zaman İngiltere 1,5 ila 1 kilo 750 gram arasında kişi başına üzüm tüketiyor. Biz iç piyasada üzümü de yemiyoruz. Üretici de iç piyasada üzüm yemiyor. Üzümün iç piyasada biraz daha satılması için reklam ve çalışma yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki sene hasat şenliklerini biraz daha kapsamlı yapacağız üzümümüzün daha fazla tanıtılması için. İhracatçılarımız pazar pazar dolaşıyor, geçen hafta Fransa’da fuardaydılar. Geçen yıl Almanya’da fuardaydılar. Yurt dışındaki fuarlarda ihracatçımız üzümü pazarlamanın mücadelesini veriyor. Üzüm sadece bizde değil. İran, Amerika’da var. Dünyaya bunlarda üzüm satıyor. Mesela geçen yıllarda fiyatlar 5 bin 300- 5 bin 400 seviyelerine çıkınca yurt dışındaki alıcıya Türk üzümü pahalı geldi ve kendilerine yeni bir pazar aradılar ve bu üzümü buldular. Bizim üzümümüzün kalitesi çok daha fazla. Üzümümüzün enerjisi, şekerlenmemesi özelliği, raf ömrü çok çok daha fazla. Biz zaten yurt dışına geçtiğimiz yıllarda her zaman dünya fiyatlarının üzerinde satıyoruz. Bu sene kalite farkından dolayı da bir sıkıntı yaşıyoruz. Üzümdeki fiyatların düşük olmasının bir sebebi de üzümdeki kalite farkı.”

ÜZÜMDE DAHA KALICI ÇÖZÜM GEREKİYOR

Dünyada üzüm fiyatlarının düştüğüne dikkat çeken Özkasap, şunları söyledi: “Geçen seneki fiyatla şuan ki üzüm satış fiyatı dolar başı ciddi bir düşüş oldu. Türkiye’deki üzüm ağırlıklı olarak Ege’de çıktığı için bunun da yüzde 90’ı Manisa’da olduğu için kalite bozukluğu da göze alışacak. Kalite geçtiğimiz yılın kalitesi değil. İyi üzüm alanlar, iç pazar yapanlar, kupon ürün yapanlar, 3 bin 400 liraya üzüm alıyor ama o üzümlerde 9 numara 10 numara üzümler. Piyasaya baktığımızda bu üzümlerden çok az var. Piyasa genelindeki üzümlerin kalitesine göre diğer üzümler arasındaki fark çok. Bunları da üzüm tüccarlarımız, üzüm ihracatçılarımız bu kalite farkını daha iyi biliyor. Bu malları değerlendirmekte bazı ciddi sorunlarda yaşanabiliyor." Devletin acilen alkol piyasasını devreye sokması gerektiğini anlatan Özkasap, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üzüme destek verilmesi gerekiyor. Üzümcüye TARSİM’in ciddi desteği var. Ürünün sigortalanmasında ürünün yüzde 50’sini TARSİM yüzde 50’sini devlet karşılıyor. Bizim son yıllardaki bilhassa Manisa bölgesindeki bağ ekim alanlarının yükseldiğini gördüğümüz şu günlerde, önümüzdeki sene ilave bağların olacağını, şuan ürün vermeyen bir kısım bağlarımız da var. Hükümetimizle bu konuda çalışıp bir prim bir destekleme veya ciddi bir stok müessesesi kurulup bundan sonraki üzümün önümüzdeki yıllarda daha rahat alınabilir ve satılabilir bir duruma getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Şuan bu görüşmelerin hepsini yapıyoruz. Bu konuda milletvekilimiz Sayın Muzaffer Yurttaş geçtiğimiz hafta konuyu başbakanla görüştü. Milletvekilimiz Selçuk Özdağ da aynı konu üzerinde çalışıyor. Bizler de kendi bilgi ve tecrübelerimizi kendilerine iletiyoruz. Onlar da bu konuda önlemlerini mutlaka alacaklardır. Her sene TARİŞ bekleniyor. TARİŞ destek versin, fiyat farkı versin. Malı alsın düşüncesi var. TARİŞ de bu sene fiyatlar bir gevşeme durumundayken, 2,5 lira bir fiyat açıklaması piyasaları geriye doğru bastırdığına inanıyorum. Üretici TARİŞ’in 2,5 lira taban fiyat vereceğini tahmin etmedi. TARİŞ bir yere kadar destek olabiliyor ama artık üzümde daha kalıcı çözüm gerekiyor. Hükümet ve devlet bacağında daha kalıcı çözümler alınması gerekiyor. Bu sene TARİŞ’e 50 milyon- 100 milyon para verip destekleyeceğine o 50 milyon 100 milyon TL’yi daha değişik çiftçi desteğinde kullanılması gerektiğine inanıyorum.”

Kendilerinin 12 ay boyunca üzümü konuştuklarını anlatan Özkasap, “Üzümün ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu, bazı şeylerde aksamalar oldu ama biz bu konuda gerekli çalışmaları hükümete verdik zaten. Mutlaka üzümümüzün desteklenmesi gerekiyor dedik” dedi.

Geçen sene 5 bin 400 lira fiyat verilmesinin yanlış olduğunu da kaydeden Özkasap, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu rakam yanlıştı çünkü dünyanın yiyebileceği bir fiyat değildi. Bu seneki 2 lira 75 kuruşluk fiyat da yanlış bir fiyat.” Yıl içinde üzümdeki fiyatın değişip değişmeyeceği konusundaki bir soruyu da cevaplandıran Özkasap, şunları söyledi: “Bu bir arz talep meselesi. İki üzümün arasında bakıyorsunuz 9 numara 10 numara üzümün fiyatına bakıyorsunuz 3 bin 400 lira İzmir borsasında muamele görüyor. Aynı üzüm yine buralarda 7 numara 8 numara 2,5-2,75 fiyatla işlem görüyor. Kaliteli üzümü herkes arıyor.”