06 Aralık 2011 Salı günü Konya Hilton Garden Inn Otelde saat 09.30’da başlayan konferansa Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN, Konya Valisi Sn. Aydın Nezih DOĞAN, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK, Mevka Genel Sekreteri Ahmet AKMAN ve Bilim ve Sanayi Bakanlığı ve BDK yetkilileri ile ilgili birimlerden temsilciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan konferansta daha sonra protokol konuşmalarına geçildi. Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN toplantıda yaptığı konuşmada; “Suların rengini ve tadını yitirdiği bir çağın mensuplarıyız. İnsanoğlu arzuları ve hırsları uğruna gökyüzünü, denizleri ve toprağı kirletti. Ne acıdır ki insanoğlunun bilgi ve birikimi bugün dünya için bir tehdit haline geldi. 
Daha modern bir yaşam hayaliyle her geçen gün tabiattan biraz daha uzaklaştık. Ve gözümüzü, gönlümüzü şenlendiren renkler, birer birer yitip gitti… Çocuklarımızı gri şehirlerde yaşamaya mahkûm ettik. Sadece kirlenmiş bir dünyaya mahkûm etmedik onları. Aynı zamanda onların hayallerini de çalıyoruz.
Ama eskilerin deyişiyle “umut dağın ardında değil elbet.” Umut yine insanda… Çünkü dünyayı değiştirme iradesine sahip tek canlı insanoğlu… Bu vahim durumu aşmak için öncelikle dünyanın karşı karşıya olduğu çevre sorunlarını idrak ederek,  bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik usul ve hukuk nizamları geliştirilmelidir. 
Bu nizamlar doğrultusunda çevreyi korumaya yönelik planlar başlatılmalı ve şehirlerimiz çevre ile dengeli ve doğru bir ilişki içinde inşa edilmeli.  Teknolojiyi bu esaslar doğrultusunda kullanmak ve bu yöndeki yatırımları desteklemek de, daha büyük felaketlerin önüne geçme noktasında son derece önem arz ediyor. Kısa vadeli değerlendirmeleri ve kısa ömürlü çözümleri kastetmiyorum. Çevre sorunlarının aşılabilmesi için uzun vadeli, devam edebilir ve gerçekten kalıcı çözümlerin araştırılması ve uygulanması gerekiyor. Devam edebilirlik için de ancak tutarlı, bütünü kapsayan bir bilgi ve ortak inanç gerekiyor. Aslında insanoğlunun taşıdığı iradeyi ve tabiatın sunduğu imkânları düşünürsek, umutsuz olmaya gerek yok. Eğer insanoğlu, çevre ile arasında yüksek seviyeli bir ilişki geliştirebilirse ve gökyüzünün, rüzgârın, toprağın, suyun dilinden anlayabilirse bütün bu çevre sorunları en kısa sürede aşılacaktır. Bunun en güzel örneği Karaman-Ayrancı’da inşası başlayan tesistir… 
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da, Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız’ın da katıldığı bir tanıtım toplantısı yapıldı.  Karaman-Ayrancı’da inşa edilecek olan bu tesisimiz güneş enerjisini, rüzgâr enerjisini ve doğal gazı kullanarak elektrik üretecek. Hem insanoğlunun enerji talebine cevap veren hem de tabiatın dilinden anlayan bu tesisle birlikte Karaman yeşil enerjide önemli bir merkez haline gelecek. 
Eğer tabiatı tahrip eden yatırımlardan ziyade, tabiatı tamamlayan, onun bir parçası olabilen yatırımlara öncelik verilir ve bu yatırımlar desteklenirse şehirlerimiz de tabiatta yepyeni bir kimlik kazanacaktır. Yeşil Enerji sadece ülkemizin değil tüm dünyanın çıkış noktasıdır. Ve bu süreçte bölgemiz güneş enerjisi açısından, rüzgâr enerjisi açısından ciddi bir avantaja sahip… Doğalgaz konusundaki yatırımların ve doğalgaz kullanımının artmasının da hem sosyal hem de doğal çevreye olumlu yansımalarına şahit oluyoruz. Bütün bunlar sevindirici hadiseler… Bize düşen sosyal ve doğal çevreye saygılı yatırımları öncelemek ve desteklemektir.  Karaman Valiliği olarak gayretimiz de bu yöndedir. Gerek bilinçlendirme çalışmalarımızla, gerekse yatırımlarımızla Karaman Valiliği olarak bizler tüm imkânlarımızı çevre için seferber ettik… Ve son derece umutluyuz ve bize umutlu olmayı öğreten de yine dünyanın bizzat kendisidir. Çünkü insanoğlunun doğal kaynakları hoyratça kullanmasına rağmen, umutla dönen bir dünyada yaşıyoruz… Dileğimiz o ki şairin dediği gibi gök her daim mavi, dal her daim yeşil olsun… Dünyanın sesini duyan, dünyaya kulak veren ve çevre konusunda duyarlı olan herkesi tebrik ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.
Vali KAHRAMAN’ın konuşmasının ardından söz alan Konya Valisi Sn. Aydın Nezih DOĞAN konuşmasında ülke genelinde yapılan çalışmalarla kendi yaptıkları çalışmaların aynı ya da birbirine yakın olmasına özen gösterdiklerini belirterek, Türkiye'nin enerji açısından iki önemli sorunu olduğunu, bunlardan birinin enerji arzı problemi diğerinin ise enerjinin verimli kullanılamaması olduğunu belirtti. Vali DOĞAN bu nedenle bölgede maliyeti düşük olacak güneş enerjisi projeleri hazırladıklarını da sözlerine ekledi. 
6 – 7 Aralık 2011 tarihleri arasında iki gün boyunca devam edecek olan Konferansta; Ulusal Enerji Verimliliği POLİTİKALARI, Enerji Finansmanında Uluslar arası Kaynaklar, Enerji Verimliliği ve İşletmelerde Rekabetçilik, Binalarda Enerji Performansı, Enerji Verimliliği ve Konya ile Enerji Verimliliği ve Kalkınma Ajansı Destekleri gibi konular ele alınacak.