KONYA (AA) - Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, Türkiye'den yumurta ihracatının yüzde 80'inin yapıldığı Irak'ta, vergilerin artırılmasına tepki göstererek, tır başına alınan verginin 300 dolardan 4 bin dolara çıkarılmasının izah edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin, ülke ihtiyacının ancak yüzde 6'sını karşılayabilen yerli yumurta üreticisini korumak bahanesiyle vergiyi artırmasının doğru bir karar olmadığını ifade etti.

Birkaç gündür Habur Sınır Kapısı'nda bekleyen tırların, araç başına 4 bin doları ödeyerek Irak'a geçiş yapmaya başladığını anlatan Konya, konunun Ekonomi Bakanlığı'na iletildiğini vurgulayarak, kısa sürede çözüm getirilmesini beklediklerini aktardı.

Irak'ın, İran ile sınırı olan Basra bölgesindeki sınır kapısında aynı uygulamanın yapılmadığına vurgu yapan Konya, şunları kaydetti:

"Irak hükümeti; sözde, ülkesinde üretim yapan ve ihtiyaçlarının ancak yüzde 6'sını karşılayan üretici kesimini korumak adına bir vergi uygulaması başlattı. Irak'ın yerli üreticilerinin, ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan bir üretimi olsa mantıklı bir vergi olabilirdi. Ancak bu kararı doğru bulmuyoruz. Önceki güne kadar tırlar sınır kapısında bekliyordu. Şu anda vergiler ödenerek, geçiş başladı. Daha önce 300 dolar civarında tır başına vergi vardı. Bunu 4 bin dolara çıkardılar. Hükümetimiz tarafından, bu uygulamanın yanlışlığının izahı yapılırsa normale döneceğine inanıyoruz. Bakanlığımız sorunun çözümü için çalışmalarını sürdürüyor."