Sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan helva ve tahin, yüzde 24’e varan vergi oranları nedeniyle lüks tüketime girdi. Yakın zamana kadar simit ve helvanın orta kesimin yiyeceği olduğunu söyleyen sektör temsilcileri simitte uygulanan vergi indiriminde helvanın muaf tutulmasından şikayetçi.

Vergi maliyetleri nedeniyle rekabette zorlanan Türkiye’nin dünya helva pazarındaki liderliğini kaybetmek üzere olduğunu anlatan Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, "Yunanistan, Mısır, Cezayir gibi ülkeler Türkiye’nin pazar liderliğini elinden almaya başladı. Yeni yılda susama uygulanan verginin hafifletilerek sektöre nefes alma ve rekabet desteği sağlanmalı. Bu vergi maliyetleriyle geleneksel lezzetlerimiz kaybolmaya yüz tutacak. Tüm dünyada Türk Helvası olarak bilinen lezzetimiz Yunan Helvası olarak anılmaya başlandı. Yapılacak bir vergi indirimi doğrudan fiyatlara yansıtılacağı için dar gelirlinin sofrası da helvayla tatlanacak" diye konuştu.

Kış aylarının gelmesiyle sofraları süsleyen helva ve tahin ürünleri fiyatıyla el yakıyor. Susam üzerindeki yüzde 24’e varan vergi maliyetlerinin üretici ve tüketiciyi zor durumda bıraktığına dikkat Çeken SÜTHER Başkanı Necati Göksu, "Yıllık 150 bin ton susam tüketimi yapan Türkiye, Çin ve Hindistan’ın ardından en büyük ithalatçı. Yerli susam üretimi ise ihtiyacın ancak yüzde 5’ini karşılıyor. Susamın kullanıldığı ürünler 1 milyar doların üzerinde bir pazar oluşturuyor. Şu anki vergi oranları üretici ve tüketicinin aleyhine. Ortadoğu ve Arap ülkeleri başta olmak üzere sektörümüz 50’den fazla ülkeye ihracat yapmakta. Kalitesi ve işçiliği nedeniyle Türk Helvası tüm dünyada ilk tercihler arasında yer alıyor. Susam fiyatlarındaki artışın üzerine bir de Türkiye’deki vergiler eklendiğinde rekabet gücümüz çok azaldı. Pek çok ülkede liderliğimizi Yunanistan ve Mısır’a kaptırıyoruz. Baklava ve Yoğurt gibi bize has lezzetleri pek çok pazarda Yunanistan sahipleniyor. Aynı durum Helva için de yaşanmaması adına önlemler almalıyız. Hükümetin bu alanda bir çalışma yaptığını biliyoruz. Sektör olarak susamın vergisinin yüzde 24’ten 10’a indirilmesini istiyoruz. İndirim olursa biz üreticiler de helva ve tahin ürünlerinde fazlasıyla indirim yaparız" diye konuştu.

SEKTÖR SATIŞIN YÜZDE 65’İNİ KIŞ AYLARINDA YAPIYOR

Satışlarının önemli bölümünü kışın yaptıklarını belirten Göksu, “Kış dönemi satışlarımız adına gayet iyi, gayet olumlu. Biz kış döneminde yani Ekim ayından Nisan ayına dek satışlarımızın yüzde 65’ini yapıyoruz. Bu aylarda satışlarımızın yaza göre yüzde 30-35 daha iyi olduğunu görüyoruz. Soğuk kış günlerinde, kar yağdığında helva, tahin, pekmez içimizi ısıtıyor. Hem besleyici özelliği hem de sofraların olmazsa olmazı olduğunu da unutmamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İç pazarda üretilen susamın sektörün ihtiyacının yüzde 5’ine dahi yetmediğinden şikayet eden Göksu, "Türkiye’de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmalar ithalata yönlendirmiştir. Devletin milli değerlerimizi korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerek. Susam yaklaşık 50’ye yakın gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün" diye konuştu.