Balıkesir’de bulunan yaklaşık 11 milyon zeytin ağacının hasadında çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 60’ı kadınlardan oluşuyor. Kadınlar dip toplama ve tırmık işlerinde istihdam edilerek aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Balıkesir’in önemli tarım faaliyetleri arasında yer alan zeytincilik, yöre insanının kış aylarındaki en büyük geçim kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. Özellikle Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Havran, Erdek ve Gömeç’te binlerce ailenin geçim kaynağı olan zeytin hasadında çalışanların büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyor.

Rafine zeytinyağının ve sofralık zeytinin değer kazanmasıyla birlikte hasatta kadın işçi sayısının önemli bir artış gösterdiğini ifade eden Edremit Ziraat Odası Muharrahas Üyesi Ali Yılmaz Diker, “Zeytin hasadının yüzde 60’lık kısmını kadın işçiler yapmaktadır. Rafine zeytinyağlarının değer kazanmasıyla dip ve kaba dip denilen zeytinlerin toplanması tamamen kadın eliyle gerçekleştirilmekte. O yüzden kadın işçi sayısı hasat döneminde artış gösteriyor. Erkekler ise sırık ve makineli toplama işlemlerinde çalışıyor. Az da olsa mecrada çalışan kadınlarımız mevcut. Ayrıca kadınlar sofralık zeytin için yapılan hasatta da tırmık işinde büyük pay sahibi” dedi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Komisyon (UZZK) verilerine göre, 10 milyon 826 bin zeytin ağacı bulunan Balıkesir’de ağaç başına 6,7 kilogram zeytin tanesi toplanıyor. 72 bin 704 ton zeytin toplanması hedeflenen yeni sezonda 9 bin 448 ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Ayrıca 26 bin 407 ton sofralık zeytin hasat edilmesi hedefleniyor.

Kadın ve erkek zeytin işçisi ücretlerini de değerlendiren Diker, “Kadın işçiler 30 ile 33 lira arasında ücret alıyor. Ancak ulaşım ve dayı başı ücretleri düşüldükten sonra kadınlarımızın eline 26-28 lira arısında bir para geçiyor. Çalışma saatleri ise sabah 8’den 15.30’a kadar oluyor. Daha sonra bu işçiler köylerine araçları ile dönüyorlar. Erkeklerin zeytin toplama ücreti ise 40 lira civarında seyrediyor” şeklinde konuştu.