Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, zeytin üreticilerinin tarımda mekanizasyona geçmelerini istedi. Diker, zeytin hasadında sırık yerine makineyle toplama sayesinde maliyetlerin 3’te bire kadar düştüğünü ifade etti.

Türkiye’nin önemli zeytin bölgelerinden birisi olan Edremit’te son günlerde zeytin işçisi bulmanın zor olduğunu belirten Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker “Sırıkçı genelde erkek işçilerden olur. Onun bir yapılış usulü vardır. Ağaca vururken yandan vurulur. Mümkün olduğunca dalı kırmamaya, filiz kırmamaya dikkat eder. Geçtiğimiz yıllarda sırıkçılar genelde zeytinci köylerindendi. Ancak bugünkü şartlarda bölgemizde bu şekilde tayfa (sırıkçı) bulmak çok zor. Dolayısıyla yakın kırsal bölgelerde hiç zeytinle alakası olmayan insanların sırıkçı olarak çalıştırıldığı bir gerçek. Bunlar meyve verecek filizlere vurarak hem zeytinin dökülmesine, hem de filizin kırılmasına sebep oluyor. Zeytin ağacı o filizler ile bir sene sonra mahsul hazırlar. Bunlara zarar verirsen ağaç bir yıl sonra yapacağı mahsulü eksik yapar. Bundan dolayı zeytinde bir sene var bir sene yok yılı yaşanıyor. Bu hem milli ekonomiye, hem de zeytin üreticisine zarardır” dedi.

Zeytin hasadında makine kullanılmasını tavsiye eden Başkan Vekili Diker, “Son yıllarda sırık yerine zeytin zeytin danesinin ağaçtan düşürülmesi için makine kullanılıyor. Birçoğu ithal olmak üzere aletler geliştirildi. Bunlar dal sarsıcıları, dal silkici ve ağaç silkici ya da sarsıcı cihazlardır. Bu sistemler sırık ile silkmeye göre zeytin hasadına çok daha uygun. Bu teknikle ağaçta filiz kırılması mümkün olduğunca asgariye iniyor. Ağaç yıpranmadığı için bir sene sonraki mahsule zarar vermiyor“ diye konuştu.

Zeytin hasat maliyetlerinin düşürülmesi için mekanizasyona geçilmesi gerektiğini savunan Diker, "Bir sırıkçı ile bir makineli hasat arasında 3 kat fark vardır. Bir sırıkçı günde iki çuval zeytin toplarken, makinalı hasatta bu 6 çuval ile 10 çuval arasında değişir. Böyle olunca hasat maliyeti üçte bir düşer. Sırıkla hasat 5 liraya mal oluyorsa makinalı hasatta bu 2 liraya kadar düşer"dedi.

Diker, piyasada 3 bin ila 7 bin lira arasında fiyatla çiftçilerin zeytin hasat makinesi alabileceğini ifade etti.