Elazığ’da 2015-2025 yıllarını kapsayan Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Çok Sektörlü Ulusal Eylem Planı Çalıştayı’nın açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Bir otelde yapılan toplantıya Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yasemin Açık, Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Selahattin Karakoç, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Tarkan Özdemir, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan, kurum müdürleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Burada konuşan Vali Ömer Faruk Koçak, sağlığı etkileyen faktörlerin aslında bir çok Bakanlığı da yakından ilgilendirdiğini söyledi. Vali Koçak, "Türkiye son on yılı aşkın süredir birçok alanda büyük değişimler yaşadı. Bunun belki de en önemlisi sağlıkta yaşanan değişim ve dönüşümdür. Bunun sonuçlarını da birçok alanda aldık. Ancak değerli rektörümüzün de ifade ettiği gibi Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar bunun içerisinde önemli bir yer almakla beraber henüz istediğimiz oranda başarışa ulaşamadığımız alanlardan bir tanesi. bundan sağlık sektörünü ne kadar sorumlu tutabiliriz diye bir soru sorarsak tahmin ediyorum yanlış hatırlıyorsam düzeltirsiniz. Bunlara etki eden sağlık sektörünün veya sağlık bakanlığının bu faaliyetleri oran olarak yüzde 20 civarında. Bunun dışındaki faktörler genelde sağlığın sosyal belirleyicileri dediğimiz alandan geliyor. Yani sağlık dışı aldığımız kararlar oradaki faaliyetlerimiz ve ayrıca kişisel davranışlarımız alışkanlıklarımız biraz önce başkanımız söyledi. Başbakanımız bununla ilgili bir genelge yayınlayacak ve bu konuya sahip çıktı. Dünya Sağlık Örgütünden arkadaşlarımız hatırlayacaklardır. Bir süredir söylenen bir söz var. Sağlık Bakanları aynı zamanda Başbakanlardır. Biz bunu tersine çevirip Başbakanlar aynı zamanda Sağlık Bakanlarıdır dedik. Çünkü sağlığı etkileyen faktörlerin bir çoğu Sağlık Bakanlığının dışındaki bir çok bakanlığı ilgilendiren hatta toplumun alışkanlıkları dolayısıyla birçok alanı ilgilendiren hususları kapsıyor. İlde vali de aynı zamanda bir sağlık müdürüdür diyebiliriz geniş anlamda. Çünkü sağlığı etkileyen faktörlere baktığımızda vali olarak bende bu konuyla ilgilenmek durumundayım" dedi.

Şehirleşmenin bulaşıcı olmayan hastalıkları arttırdığına dikkat çeken Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ da, bulaşıcı olmayan hastalıklar kavramının son zamanlara kadar olmadığını söyledi. Prof. Dr. Demirdağ, "Geçen yüzyılda hatta son çeyrek yüzyılda dünyada önemli bir problem haline geldi. Hala bazı ülkelerde devam etmekle beraber dünyadaki gelişmişlere paralel olarak şehirleşmenin getirdiği yaşam tarzı beraberinde bulaşıcı olmayan hastalıklarında artmasına neden oldu. Risk faktörlerinin belirlenmesi elbette önemli. Bazı risk faktörleri genetik olarak var. Çoğu risk faktörlerinin önlenebilir olması bu çalışmayı o açıdan önemli kılıyor. Önlenebilir risklerin de tabiki belirlenmiş olması ve arkasından uygulanması gerekiyor" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Program Yöneticisi Toker Ergüder ise, "Türkiye Cumhuriyeti, Dünya Sağlık Örgütü küresel eylem planı doğrultusunda 2015-2025 yılları bulaşıcı olmayan hastalıklar çalışmalarını dünya genelinde başlatan ilk ülkelerden biri olmuştur. Bu amaçla düzenlenen yüksek düzeyli istişare toplantılarının ikincisinin 18-20 Aralık arasında Elazığ’da yapılması kararlaştırıldı. Bu nedenle bugün buradayız. Toplantının verimli geçmesini temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan da dünyadaki ölümlerin yarısının kronik hastalıklardan kaynaklandığının altını çizerek, "Biz Türkiye olarak sağlıkta çok yol aldık. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele de de çok büyük adımlar attık. Belli bir seviyeye ulaştık. Beklenen yaşam süresi uzadığı için yaşam tarzı değişiklikleri olduğu için değişik risk faktörleriyle karşılaştığımız için karşımıza kronik hastalıklar çıkıyor. Sağlıkta bir sorunu çözüyorsunuz alttan karşınıza bir başka sorun çıkıyor. Hep böyle devam edecek. Biz bu sorunlarla mücadelemizi başarılarımıza bir başarı daha ekleyerek sürdüreceğiz. Kronik hastalıklarda da başarıya ulaşmak için elimizden geleni yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Elazığ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Tarkan Özdemir de, sağlık alanında özellikle son 12 yılda yaşanan değişiklikler ve dinamizm hiç azalmadan devam ettiğini söyledi. Uzm. Dr. Özdemir, "12 yıl önce nasıl muayene olacağımızı, nasıl ilaç alacağımızı ve özellikle kronik hastalıklarda ilaç raporu alabilmek için çektiğimiz çileyi ya da çektirdiğimiz çileyi düşünüp kıyaslarsak hangi noktaya geldiğimizi daha iyi anlamış oluruz" ifadelerini kullandı.

Sağlık İl Müdürü Uzm. Dr. Selahattin Karakoç da, "Biz sayın valimizin Elazığ’a atanmasından sonra Dünya Sağlık Örgütü ile çok yakın çalışmaya başlamıştık. Toplum Ruh Sağlığı eylem planı çerçevesinde çalışmalarımız devam ediyor. Onlar buradalarken acaba bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili ilimizde bir saha araştırması yapabilir miyiz diye konuşurken bu çalışma ortaya çıktı. Bu çalışmayı yaparken Kamu Hastaneleri Birliğinin çok büyük desteğini aldık. Onlara da teşekkür ederiz. Bu çalışmanın dünya sağlığına katkılar getirmesini temenni ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Fırat Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ve Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Halil Akkuş eylem planıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.