Elazığ’da 25 çoban adayının katılımı ile sertifikalı çoban eğitim kursu başladı.

Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İş-Kur, Elazığ Ziraat Odası, Elazığ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Elazığ Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliği ile çobanlara ve çoban adaylarına yönelik açılan kurs başladı. Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda başlayan ’Sürü Yönetimi Elemanı Yetiştirme’ kursuna 25 çoban adayı katıldı. 15 gün sürecek olan kursta öğretici olarak veteriner hekimler ile ziraat mühendisleri yer alıyor.

Kursta, koyun ağılı, keçi ağılı kurabilme, koyun, keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme, bakımı yapabilme, çoğalta bilme, bulaşıcı ve yetiştirme hastalıklarına karşı koruyabilme ile mücadele edebilme, biyo güvenlik uygulamalarına hakim olma , sağım yapabilme, süt verimi, mera ve merada otlatma, yemleme konularında eğitim veriliyor.

Sürü Yönetimi Elemanı kursunun başladığını belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili İsmail Gürbüz, "Elazığ genelinde 142 bin 555 büyükbaş hayvan, 468 bin 616 sayıda küçükbaş hayvan bulunuyor. Elazığ’da geçtiğimiz yıl programa alınan kurslara başlandı. Kurslara önümüzdeki yıl da merkez, Karakoçan, Kovancılar ve Sivrice ilçelerinde yapmayı planlıyoruz. Açılan kursların halk arasında ‘çobanlık’ denen mesleği profesyonel sertifikalı hale getirmiş oluyoruz. Açılan kursla daha teknik daha profesyonel sürü yönetimi elemanı yetiştirmiş olacağız. Artık sürü yönetiminin anneden, babadan, dededen kalma usullerle değil, çok bilinçli bir şekilde yapılması gerçeği ortaya çıkıyor" dedi.

İş-Kur Elazığ Şube Müdürü Şevki Esen de, açılan bu kurs ile 25 kursiyere Elazığ Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’nce sağlık sigorta primlerinin ödenmesi ve günlük 20 lira yol ve yemek yardımını içeren kursiyer zaruri gideri ödeneceğini söyledi. Esen, "Bu kurs ile sertifikalı çoban yetiştirmiş olacağız. Kırsal kalkınmaya yetişmiş iş gücü ile katkı yapıp böylece sürü yönetimi konusunda yeni meslek elemanları yetişmiş olacaktır" diye konuştu.