Elazığ Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde ’Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Mevcut Durumu ve Elazığ’daki Su Ürünleri Üretiminin Önemi’ konulu panel gerçekleştirildi.

Su Ürünleri Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen panele Elazığ valisi Ömer Faruk Koçak, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dursun Şen, JICA Dernegˆi Bas¸kanı Dr. Hüseyin Velioğlu, JICA Türkiye Ofisi Bas¸kanı Mayumi ENDOH öğretim elemanları, sektör temsilcileri, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. Burada konuşan Siirt Valisi Ömer Faruk Koçak, 100 bin ton olan su ürünleri kapasitesinin 1 milyona tona ulaşabileceğini söyledi. Vali Koçak, "Kapasitemizin 100 bin ton civarlarında olduğu yazıyor ancak Nail hocamla da konuştuk. Bu kapasiteyi tam anlamıyla kullanırsak 1 milyon tona kadar ulaşma şansımız da var. Ürün çeşitliliği henüz istediğimiz anlamda gerçekleşmedi. Alabalık üretiminde birinci sıradayız Türkiye’de. Ama bu kalkınma kurultayı sonucunda elde ettiğimiz bir bilgiyi de teyit eder nitelikte veya genel halkımızın Elazığ’ın dinamiklerinin de ortaya koyduğu hedefi de teyit eder nitelikte. Türkiye’de birinciyiz. Uluslar arası alana çıkma imkanımız var. Elimizdeki kapasiteyi kullandığımızda 50 bin civarında yeni istihdam oluşturabileceğimizi kurultayımızda hocam kısa sunumunda dile getirmişti. Elazığ’da su ürünlerinin öne çıkışının temel sebeplerinden biri de budur ancak ihracat potansiyelini değerlendirdiğimizde burada üretimle beraber uyanacağı ve geliştireceği sanayi kollarını da üretimi de değerlendirdiğimizde çarpma etkisine baktığımızda aslında ilimizin kalkınması ve ciddi bir lokomotif olacağı da ortada" dedi.

Daha sonra konuşan Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, panelin su ürünlerinin gelişmesi açısından önemli olduğunu dikkat çekerek, "Gerçekten tam zamanında yapılan bir panelin burada yapılmış olması şu açıdan önemli. Su ürünleri fakültemiz, Türkiye’deki su ürünleri fakülteleri içerisinde eğitim öğretim kadrosu ve verdiği eğitimlerle kendisini ispatlamış. Hem eğitim hem de Türkiye’deki yetiştiriciliğin Elazığ ayağının ulular arası alan ulaşmasında büyük katkılar sağladığını buradan sevinerek görüyoruz. 1982 yılında eğitim öğretime başlamış bizdeki su ürünleri eğitimi. Yine üniversitemizin yürütücülüğünde 2000 yılında yapılan 1. Elazığ Ekonomi Kurultayı sonuçlarında su ürünlerinin ön plana çıkmış olması ve su ürünlerinin bugün burada gelmiş olduğu durumu izah etmekte. Türkiye’nin üç tarafının sularla çevrili olduğu doğru ama Elazığ’ın da üç tarafı sularla çevrili. Aynı zamanda su kaynakları açısından baktığımızda da Türkiye’de hatırı sayılır durumdayız. Bizdeki suyun da kalitesi tabii ki önemli. Suların kirlenmemiş olması özellikle yetiştiricilik açısından insan sağlığı açısından önemli. Bu potansiyeli düşünerek panelin su ürünlerinin gelişmesi açısından büyük öneme sahip olacaktır" diye konuştu.

onuşmaların ardından panelistler tarafından Türkiye ve Elazığ’ın su ürünleri potansiyeli ve geldiği konum değerlendirildi.

Panel sonunda ödül töreni gerçekleştirildi.