Fırat Üniversitesi, Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği Bölgesel toplantısına ev sahipliği yaptı.

Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği ile Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı tarafından ortaklaşa düzenlenen ’Türk HPB Cerrahi Derneği Elazığ Bölgesel Toplantısı’ Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde Elazığ’da yapıldı. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi konferans salonunda yapılan toplantıya, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Abbasoğlu, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazez, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Selim İlhan, öğretim üyeleri ve çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ toplantının Fırat Üniversitesi’nde yapılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Cerrahi alanda son yıllarda yaşanan gelişmeler oldukça hızlı şekilde ilerlemekte. Özellikle son dönemlerde robotların cerrahi operasyonlarda önemli rol üstlendiğini görmekteyiz. Artık robotik cerrahi de model şeklinde başladı ama insan unsurunun olmadığı hiçbir şeyde makineler bir anlam ifade etmiyor. Bu tür toplantıların bence belirli aralıklarla düzenli olarak yapılması çok faydalı olacaktır ve bu tür toplantılar bilgi tazelenmesi ve güncellenmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu toplantının başta cerrah arkadaşlar olmak üzere çok faydalı geçeceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Türk Hepato Pankreato Bilier Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman Abbasoğlu da dernek olarak bölgesel toplantılara büyük önem verdiklerini belirterek, "Bu toplantı için Elazığ’a ikinci gelişim. Yine aynı konuyla ilgili konuşma yapmak üzere gelmiştim. Bizim derneğimiz bölgesel toplantılara büyük önem veriyor. Elazığ’da da oldukça geniş çalışmalar yapan gelişen genel cerrahi ünitesinin olması bu toplantının Elazığ’da yapılmasının temel hedefidir. Meslektaşlarımıza bu toplantının yararlı olacağını düşünüyorum. Derneğimiz gerek eğitim konusunda gerekse meslektaşlarımız arasında kaynaşmayı sağlamak amacıyla gerekli çalışmalar yapmaktadır. Üye sayımız her geçen gün artıyor. Buraya gelirken üye kağıtlarını da beraberimizde getirdik ve Elazığ’dan da derneğimize yeni üye yapmayı arzulamaktayız" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan bilim adamları tarafından safra yolu yaralanmaları, karaciğer ve safra yolları, akut pankreait, minimal invaziz HPB cerrahisi konularında çeşitli bildiriler sunuldu.