Elazığ’da 1972 yılında ibadete açılan İzzetpaşa Camii’nde açıldığı günden bugüne en kapsamlı tadilat çalışması gerçekleştiriliyor. İzzetpaşa Vakfı Başkanı Nihat Eriş, son dönemlerde yaşanan iş kazalarına dikkat çekerek, herhangi bir kaza yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

Elazığ’da bulunan İzzetpaşa Camii’nde minare yenilemeyle başlayan tadilat çalışmaları, dış cephe onarımıyla devam ediyor. Çalışmaların bir ay içerisinde tamamlanacağını vurgulayan İzzetpaşa Vakfı Başkanı Nihat Eriş, Elazığ’ın en yoğun merkezinde olması münasebetiyle kömür ve çalışan kaloriferlerden dolayı zamanla dış cephesinde çok büyük kirlenmeler ve görüntü bozuklukları meydana gelen camide tadilat çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Eriş, "Yoğun bir yerde olması nedeniyle haliyle rutin bir bakım gerekiyordu. Ses düzeniyle başladık. Yani caminin ses düzenini, 40 yıldır parça parça yapılan ses düzenini komple söküp yeniden ihale yapmak suretiyle çok güzel bir ses düzenine kavuşturduk. Her taraftan aynı şekilde gelen ses düzenine kavuşturduk. Dış cepheye geçtik. Dış cephede önce minarelerimiz çok kirliydi, görüntüler belliydi zaten. Minarelere iskele yapmak en büyük sorundu. Minare iskelesi çok özel bir şey. Özel bir iskele getirmek lazımdı. Onu da il dışından getirme imkanı yoktu. Ahşap iskele yapmak suretiyle önlemimizi de alarak iş güvenliği yasasına göre verdiğimiz taşeron firmadan da aldığımız güvenceyle yaptığımız mukaveleyle üzerinde de durarak, herhangi bir kaza olmadan tertemiz minareyi boyattık. Tüm rutin işlerini yaptık. Minare gördüğünüz gibi çok güzel oldu" dedi.

"İŞ KAZASI YAŞANMAMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI"

Dış cephe tadilatı yapılırken özellikle son dönemlerde yaşanan iş kazalarını da dikkate alarak gerekli önlemleri aldıklarını vurgulayan Eriş, "Dış cephe tadilatına kubbeden başladık. Bütün kurşun kubbeler zamanla oksitlenmek suretiyle rengini kaybediyor. Özel ilaçlarla kubbeler yıkandı, temizleniyor. Dış cephenin boyası tamamıyla yapılıyor. Boyası yapılırken kurduğumuz iskele tabi ki bizim kontrolümüzde, taşeron firma gerekli güvenlik önlemlerini almak suretiyle işe başladı. Bir endişemiz oluyor ama kontrol mekanizması olarak biz sürekli başındayız, firma da o şekilde. Hatta ön cepheye gördüğünüz gibi vatandaşlara herhangi bir malzeme düşmesin diye perde çekildi. Bu önlemler alınıyor. Yasalar çerçevesinde tüm önlemleri aldık. Bu önlem kişilerin kendi kültürüne, çalışma sistemine bağlı. Biz ne kadar önlem alsak bile kanunen kişi kendisi dikkat etmeli. Her insanın başına bir insan koymamız mümkün değil. Caminin dış cephesi on güne kadar bitecek. Tahminin taş kaplamalara geçilecek. Bunları sileceğiz. Camiye 1972 yılında açıldığı gibi yepyeni, pırıl pırıl bir görünüm kazandırmak istiyoruz. Elazığ merkezde olan tarihi özellik arz eden bu caminin bakımını da İzzetpaşa Vakfı olarak görevimiz itibariyle yapmak zorundayız. İnşallah yepyeni bir hale sokacağız" diye konuştu.

"İZZETPAŞA CAMİSİ TARİHİ ESER NİTELİĞİNDE"

Önümüzdeki yıl Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan gerekli izinleri alarak eksik kalan çalışmaları da yapacaklarını anlatan Eriş, "İzzetpaşa Camii’nde önümüzdeki yıl inşallah Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan tarihi eser niteliğinde olduğu için izin almak suretiyle iç tezinatına gireceğiz. Bu iç tezinatı çok büyük bir iş. Caminin içerisine iskele kurmak suretiyle tadilatlarını yapmak istiyoruz. İnşallah Elazığ’ın simgesi olan yerli turizme açık olan herkesin çok dikkatle izlediği bir ibadet yeri olan camimizi pırıl pırıl bir hale getirmek istiyoruz. Çalışmaların bir ay içerisinde tamamlanacağını umuyorum" şeklinde konuştu.