İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Halil Saraç, kış lastiklerinin kış gelmeden takılması gerektiğini belirterek sürücülere uyarılarda bulundu.

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı ve Karayolları Trafik Güvenliği Derneği Elazığ Şube Başkanı Halil Saraç, trafik kazalarının özellikle kış aylarında attığına dikkat çekerek, kar yağışı başlamadan sürücülerin kış lastiklerini taktırmalarını istedi. Saraç, “Sürücülerin kış lastiği kullanmak için olumsuz hava koşullarını ve kar yağmasını beklemeden, hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğü zaman güvenli sürüş için kış lastiklerinin kullanılması doğru olacaktır. Sürücülerin kış lastiği kullanması ile birlikte doğru mevsimde, doğru lastik kullanımı lastiklerin kullanım süresini uzatacaktır. Böylece kış lastiği düşünüldüğü gibi ek bir maliyet getirmeyecektir. Yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki en önemli fark lastik yapımında kullanılan ham maddelerin oranlarının değişik olmasıdır. Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğü zaman yaz lastikleri esnekliğini kaybeder bu sebeple yol tutuşu, çekiş gücü ve fren performansında ciddi kayıplara yol açar. Yaz ve kış lastikleri arasında farklı oranlarda kullanılan ham maddelerin yanı sıra farklı sırt desenleri de kış lastikleri ve yaz lastiklerini birbirinden ayıran başka bir özelliktir. Bu desenler sayesinde kış lastikleri ile fren yapıldığında yaz lastiklerine oranla çok daha çabuk durabilirsiniz” dedi.

“KIŞ LASTİKLERİ DURUŞ MESAFESİNİ DAHA AZALTIYOR”

Yaz lastikleri ile kış lastikleri arasında duruş mesafesi bakımından da fark olduğuna dikkat çeken Saraç, “Kış lastiklerinde sırt deseninin kılcal kanallı yapısı ve omuz bloklarının dişli yapısı sayesinde karlı zeminlerde yolu daha iyi kavrar. Kış lastiklerinde diş derinliği, yaz lastiklerine kıyasla daha fazladır. Bunun gibi farklı ama sürüş güvenliği için çok önemli özellikler kış şartlarında daha fazla yol tutuş ve kısa fren mesafesi sağlar. Sırt deseninin kılcal kanallı yapısı ve omuz bloklarının dişli yapısı, karlı zeminde ilave çekiş sağlar. Diş derinliklerinin fazla olması erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde daha iyi çekiş sağlar. Yapılan testler ve analizlerden çıkan sonuçlara göre hava sıcaklığının 7 derecinin altında olduğu ıslak bir zeminde, 80 kilometre saat hızla giden bir araç, yaz lastiği ile durabilmek için 40 metreye ihtiyaç duyar. Halbuki kış lastikleri, aynı koşullardaki zeminde 34 metrede tamamen durabilir. Aradaki 6 metrelik fark, bir tehlike anında çok ciddi bir öneme sahiptir. Zorlu kış şartlarında, kış lastiklerinin etkisi daha da artar. Karlı zeminde 50 kilometre saatle ilerleyen ve yaz lastiği kullanan bir araç ancak 63 metrede durabilirken, aynı özelliklerdeki kış lastiği kullanan araç tam 31 metre durabilmektedir. Aradaki farkta 32 metredir” şeklinde konuştu.