Erzincan’da, 26-27 Aralık 1939 tarihinde meydana gelen ve 33 bin vatandaşın hayatını kaybettiği depremin 75. yıl dönümünde Terzi Baba Deprem Şehitliği’nde bir anma programı düzenlendi.

Düzenlenen anma merasime Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, Erzincan Üniversitesi Rektörü İlyas Çapoğlu, İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, deprem şehitleri yakınları ve Erzincan halkı katıldı.

Merkez Boyacılar Camii görevlisi Erdoğan Seren’in Kur’anı Kerim tilaveti ile başlayan programda bir konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy şu görüşlerde bulundu; “O günleri bugün hatırlamanın acı verdiğini ve o zamanın şartlarının imkansızlıklarından bahseden Başsoy konuşmasına şu şu görüşlerle sürdürdü;1992 depremini de yaşamıştık fakat biz dersimizi 1939 depreminde almıştık. Depremle şehirden göç edenler oldu kalanlar ise dizlerinin üstünde durarak bu şehri yeniden inşa etiler.Bizim şehrimiz artık diğer şehirlere göre depreme her yönden hazır bir şehirdir.Şehrimiz göç vermeye devam ediyor bunun önüne geçme çabası içindeyiz.Bu çabamızda Erzincan’ı depreme dayanıklı en öncelikli şehir yapacağız.”dedi.

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Ülke olarak doğal afetlere hazırlıksızlığımız ve altyapıdaki sorunlarımız geçmişte binlerce can kaybına neden olduğundan bahsederek, 26-27 Aralık 1939 tarihinde meydana gelen depremde 33 bin vatandaşımızın şehit olduğunu, acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu ve bu sebeple gönüllerde her zaman yaşayacaklarını ifade etti.

Doğal bir afet olan Deprem’in ülkeye özellikle de Erzincan’a verdiği maddi ve manevi zararlardan bir ders çıkararak alınması gereken önlemlerden yapılması gereken zorunlu çalışmalardan, yürütülmesi gereken projelerden bahseden Vali Kahraman; 26 Aralık 2014 tarihinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen “Erzincan Depremi” konulu deprem konferansta depremle mücadele kapsamında Erzincan’da gerçekleştirilen denetim ve depreme yönelik yürütülen çalışmalardan bahsedildiğini ifade ederek, deprem konferansının gelecek sene Erzincan’da gerçekleşeceğini söyledi.

Program İl Müftüsü Yavuz Karabayır’ın okuduğu dua ile sona ermesinin ardından Vali Süleyman Kahraman ve Erzincan Belediyesi Başkanı Cemalettin Başsoy günün anısına Deprem Şehitliği Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirip ardından taziye evi binasında ikram edilen helvadan yediler.