Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen, "Toplum Kalkınmasında Gönül Elçiliği Projesi" Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın eşi Muhsine Kahraman’ın himayesindeki “Gönül Elçileri Buluşma Programı” kapsamında Erzincan’da İl Protokol Eşleri bir araya geldi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Sabancı Kız Yetirme Yurdu konferans salonunda düzenlenen programa; Muhsine Kahraman, Saadet Tülay Dündar, Gülnaz Başsoy, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan, Vali Yardımcılarının Eşleri, Kaymakam Eşleri ve Erzincan İli Protokol Eşleri ve davetliler katıldı.

Erzincan’da çocuklara hizmet veren Ekin, Kardeşler, Başak ve Elif Çocuk Evlerinde ki kızların hazırladıkları skeçler seyircilere sunuldu. Dört çocuk evinden 22 kız çocuğunun sahne aldığı gösteride; şiirlerin okunması, ilahilerin söylenmesi, tiyatro gösterileri, ney dinletisi ve yöresel türkülerin söylenmesiyle izleyiciler keyifli dakikalar yaşadı.

Programda konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan; "Devletimizin himayesi ve koruması altında bulunan geleceğimizin teminatı çocuklarımız için aile ortamı oluşturma gayretindeyiz. Bugünkü burada bir araya gelmemizde ki amacımız Gönül Elçileri Projesinde ki ivmemizi bir kat daha artırmaktır.Gönül Elçileri projesinin aşamalarından biri olan Koruyucu Aile Modeli ile ilgili ilimizde farkındalık oluşturma ve yaygınlaştırmadır. Dünya üzerindeki bütün milletlerin ortak görüşü olarak yapılan ‘En iyi yatırım geleceğe yapılan yatırımdır.’ düşüncesidir. Bu sebeple çocuklarımızın daha iyi ortamda ve daha iyi şartlarda yetişmeleri için yatırımlar yapıyor, projeler hayata geçiriyoruz. Sevgi evlerimiz, yetiştirme yurtlarımız geleceğimizin teminatı çocuklarımızın bir aile ortamı sağlayarak geleceğe umutla bakan mutlu nesiller yetiştirmek içindir. Fakat malumunuzdur ki bunlar aile ortamını çocuklarımıza hissettirebilmemiz için yeterli olmuyor. Onun için siz değerli hanımefendilerin yardımına, her birinizin anne şefkatine ihtiyaç duymaktayız. Gönül Elçileri Projesini tüm ilçelere, köylere ve hatta en ücra köşelere kadar iletmeliyiz, oralarda tanıtımını yapmalıyız. Üzerimizde ki bu büyük sorumluluğun bilincindeyiz ve bu bilinçle çalışmaktayız.” dedi.

Erzincan Vali Eşi Muhsine Kahraman ise; "Gönül Elçileri Projesi, toplumsal faaliyetlerde gönüllü sayısını artırmayı ve gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını amaçlamaktadır. Gönül Elçilerinin verdiği hizmetler bir yaptırım değil, aksine kişilerin özgür iradeleriyle ortaya koydukları bir performans, tavır ve duruştur.

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dezavantajlı grupların korunmasında gerekli her şeyi yapmaktadır.Yapılan tüm bilimsel çalışmalar bize gösteriyor ki her çocuğun bir aileye ihtiyacı var.Ancak, bazı özel durumlar var ki biyolojik ailenin çocuğa bakması mümkün olmuyor. Bu durumda çocuğa devlet bakıyor. Onu kimseye bırakmıyor. Ancak yine tüm araştırmalar bize gösteriyor ki kendi öz ailesinin çocuğa bakma imkânı yoksa çocuğun yine en iyi bakıldığı ortam biyolojik aile ortamına en yakın aile ortamıdır.

Bu durumda karşımıza koruyucu aile modeli çıkıyor. Bu, çocuğa fiili anne ve babalık yapmak demek oluyor. Bu, kültürümüze yabancı bir durum değil. Bunun için koruyucu aile modelini ön plana çıkartmak istiyoruz.

“Gönül Elçileri Projesinin” ilk adımı olan koruyucu aile hizmetlerinde amacımız, İlimizde Gönül elçisi ve koruyucu aile sayısını artırmaktır. Uygun görülen çocuklara ‘Koruyucu Aile’ kazandırmayı sağlamaktır.

Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamı düşünün. Yeterli sevgiyi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak bir aile ortamında yetiştirilmeleri, gönül elçilerinin, yani bizlerin elindedir.

Proje kapsamında ilimizde ’’Gönül Elçileri Çalışma Ekibinin oluşturulması düşünülmektedir.. Bu ekipler, gönüllülük esasının yaygınlaştırılması, daha erişilebilir gönüllülük faaliyetlerinin duyurulması, gönüllü olmak isteyenlerin toplum hizmetlerine entegrasyonunu sağlayacaktır.

Bu projenin ikinci adımı ise kadınlardır. Gönül elçileri olarak kadınların meslek hayatına kazandırılması, daha güvenli bir geleceğe adım atması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Eğitim düzeyi düşük ve ekonomik açıdan yetersiz koşullarda hayatını idame ettiren kadınları mesleki açık öğretim liselerine yönlendirerek mesleki beceri kazanmaları ve istihdam edilmeleri kendi gelecekleri ve yetiştirecekleri nesiller açısından önem arz etmektedir. Çocuğun yetişmesinde en büyük pay anneye düşmektedir. Bu nedenle sağlıklı topluma faydalı bireyin yetişmesinde büyük rolü olan annenin eğitimli olması şarttır. Kadınların üretici olması hem aile ekonomisine hem de özgüven artmasına yardımcı olacaktır. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında da kadının üretici olmasının önemli bir rolü bulunmaktadır

Bizler hem Koruyucu Aile ile ilgili çalışmalarımızı devam ettirmek hem de eğitimi yarım kalan kadınlarımızın eğitimlerini tamamlamaları, bir meslek, bir iş sahibi olmaları için buradayız.Bu projelerde desteklerinizi bekliyorum" diye konuştu.

Gerçekleştirilen program sunulan ikramların ardından son buldu.